Άλλες ονομασίες
Χαλαρή παράλυση.
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Λοίμωξη με τον ιό της πολιομυελίτιδας της ομάδας των εντεροιών.
Παθογένεια
Ο ιός μολύνει τον άνθρωπο με την κοπρανοστοματική οδό (πχ όταν δεν καθαρίζονται τα χέρια η οι τουαλέτες μετά την αφόδευση). Μπορεί να επιζήσει ο ιός ακόμα και σε ακάθαρτο αλλά και χλωριωμένο νερό με οργανικά απόβλητα. Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει βλάβες.
Ο μοναδικός ξενιστής του ιού είναι ο άνθρωπος και γιαυτό υπάρχει η προσδοκία-στόχος να εκριζωθεί η νόσος μέχρι το 2004 με μαζικό εμβολιασμό. Η νόσος έχει εκριζωθεί ήδη απο το Δυτικό ημισφαίριο.
Πρόληψη
Με εμβολιασμό είτε με ζωντανό εξασθενημένο ιό (Sabin), είτε με πληρως αδρανοποιημένο. Ο εμβολιασμός στην χώρα μας είναι υποχρεωτικός στην παιδική ηλικία.
Κλινική εικόνα
Στο 90% των περιπτώσεων η λοίμωξη δεν εκδηλώνει συμπτώματα η εμφανίζεται μικρός πυρετός διαρκείας 2-3 ημερών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη εκδηλώνεται με παράλυση των άκρων μόνιμη η παροδική.
Διάγνωση
Με απομόνωση του ιού απο καλλιέργειες φάρυγγα, κοπράνων και σωματικών υγρών. Ανιχνεύεται ακόμη στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Αντιμετώπιση
Είναι υποστηρικτική. Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα κατά του ιού.
Διαβάστε επίσης
- Πόσα εμβόλια υπάρχουν για την πολιομυελίτιδα;
- Γρίπη, ο… πονηρός ιός!
- Τι είναι και πότε γίνεται ο αντιτετανικός ορός;
- Γρηγόρης Τζιστούδης: η πολιομυελίτιδα δεν τον εμπόδισε να φτάσει στην κορυφή
- Θετικό αυστραλιανό αντιγόνο
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.