Άλλες ονομασίες
Λοίμωξη απο μεγαλοκύτταροιό.
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Λοίμωξη απο τον κυτταρομεγαλοιό της ομάδας του έρπητα.
Παθογένεια
1% των νεογνών είναι μολυσμένα με τον ιό. Εξαπλώνεται με επαναλαμβανόμενη η παρατεταμένη στενή επαφή όπως στα κέντρα καθημερινής φροντίδας, την αφροδίσια μετάδοση, τις μεταγγίσεις. Ο ιός παραμένει επ αόριστον στους ιστούς του ξενιστή και μπορεί να επανενεργοποιηθεί κατά την διάρκεια της ανοσοκαταστολής.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
Ο ιός μεταδίδεται φυσικά και με μεταμόσχευση. Το μολυσμένο μόσχευμα είναι δυνατόν να απειλήσει την ζωή του μεταμοσχευμένου σε ορισμένες περιπτώσεις οροαρνητικών ληπτών.
Πρόληψη
Γίνεται με την χρήση οροαρνητικού αίματος και οργάνων για οροαρνητικούς λήπτες. Στους λήπτες μοσχεύματος χορηγείται υπεράνοση γ σφαιρίνη και ακυκλοβίρη προληπτικά.
Κλινική εικόνα
Σε ανοσοεπαρκείς ξενιστές η μόλυνση σπανίως προκαλεί νόσο. Σε ανοσοανεπαρκείς (μεταμοσχευμένους, πάσχοντες απο AIDS) προκαλεί πυρετό, ηπατίτιδα, αμφιβληστροειδίτιδα, πνευμονία και μπορεί να απειλεί την ζωή. Κατά την διάρκεια της ενδομητρίου ζωής προσβάλλει το εμβρυο και συχνά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Διάγνωση
Με ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα, αλλά και αντιγόνου του ιόυ στο αίμα και στα ούρα. Μερικές φορές μπορεί να αποβεί θετική η καλλιέργεια του ιού.
Αντιμετώπιση
Χορηγείται το ειδικό αντιιικό φάρμακο γκανσικλοβίρη.
Διαβάστε επίσης
- Πώς διακρίνουμε μια ιογενή λοίμωξη από μια μικροβιακή
- Σε τι διαφέρει η μόλυνση από τη λοίμωξη
- Ιοί, τα παράσιτα των κυττάρων
- Γρίπη, ο… πονηρός ιός!
- Λοιμώξεις αναπνευστικού: από το κοινό κρυολόγημα έως την πνευμονία
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.