Άλλες ονομασίες
Οξύ φατνιακό απόστημα
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Το οξύ ακρορριζικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των περιρριζικών ιστών (οι ιστοί που περιβάλλουν την ρίζα του δοντιού), η οποία οφείλεται σε επέκταση μολύνσεως που υπάρχει στους ριζικούς σωλήνες (το κεντρικό μέρος κατά μήκος της ρίζας του δοντιού από όπου διέρχονται τ αγγεία και τα νεύρα του δοντιού).
Παθογένεια
Το οξύ ακρορριζικό απόστημα οφείλεται σε μικρόβια ή τοξίνες μικροβίων που αφού μόλυναν τον ριζικό σωλήνα της ρίζας του δοντιού (το κεντρικό μέρος κατά μήκος της ρίζας του δοντιού από όπου διέρχονται τ αγγεία και τα νεύρα του δοντιού), εξέρχονται από το ακρορριζικό τρήμα (η τρύπα στο κάτω άκρο της ρίζας απ όπου βγαίνουν τ αγγεία και τα νεύρα του δοντιού) και μολύνουν τους γύρω περιρριζικούς ιστούς. Η ποικιλία και η δύναμη των μικροβίων καθώς και η ικανότητα άμυνας του οργανισμού καθορίζουν την ένταση και την έκταση που θα πάρει η φλεγμονή. Το πύο που συγκεντρώνεται αποτελείται από νεκρά κύτταρα και μικρόβια και είναι προϊόν της «μάχης» του οργανισμού απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Τί είναι το περιρρίζιο και τί η ακρορριζική περιοχή;
Περιρρίζιο καλείται ο ειδικός τύπος ιστού (συνδετικός ιστός) που περιβάλλει και συνδέει την ρίζα του δοντιού με το κόκαλο. Ακρορριζική περιοχή είναι η περιοχή μέσα στο κόκαλο που καταλήγει το άκρο της ρίζας του δοντιού. Στο άκρο αυτό της ρίζας υπάρχει μια τρύπα από την οποία βγαίνουν τα αγγεία και τα νεύρα του πολφού (ακρορριζικό τρήμα).
Κλινική εικόνα
Στα αρχικά στάδια έχουμε συνεχή πόνο που εντείνεται όταν κάτι ακουμπήσει το δόντι (άλλο δόντι, φαγητό), ενώ το δόντι δίνει την αίσθηση ότι είναι ψηλότερο από τα άλλα. Στην συνέχεια λόγω της δημιουργίας του πύου που αρχίζει και πιέζει τα νεύρα της περιοχής, ο πόνος γίνεται πολύ ισχυρός και σφυγμώδης. Τέλος μετά από μερικές μέρες αρχίζει και εμφανίζεται και πρήξιμο καθώς το πύo πλέον έχει επεκταθεί στους γύρω ιστούς. Σ΄αυτό το στάδιο ο πόνος γίνεται πιο ήπιος. Δεν είναι λίγες οι φορές που το πύoν δημιουργεί μια τρύπα στα ούλα (συρίγγιο) και εξέρχεται στην στοματική κοιλότητα. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος και το πρήξιμο σιγά-σιγά υποχωρούν. Πολλές φορές επίσης κατά το οξύ στάδιο του αποστήματος με τον πολύ δυνατό πόνο μπορεί να υπάρξει πυρετός και κακουχία που επιβαρύνεται και λόγω της αϋπνίας του ασθενή.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται εύκολα με βάση την κλινική εικόνα. Στη ακτινογραφία το απόστημα εμφανίζεται σαν μια μαύρη τρύπα γύρω από την άκρη της ρίζας του δοντιού.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία συνίσταται κατ αρχήν στην ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο. Αυτό γίνεται με απομάκρυνση του πύου με κατάλληλους χειρισμούς είτε διαμέσου της ρίζας του δοντιού, είτε όταν αυτό δεν είναι δυνατόν με διάνοιξη του αποστήματος με μια μικρή τομή. Ταυτόχρονα χορηγούται αντιβιοτικά φάρμακα (αμπικιλλίνη) και παυσίπονα, για την ανακούφιση από τον πόνο. Αφού παρέλθει η οξεία φάση και ο ασθενής ηρεμήσει γίνεται ενδοδοντική θεραπεία.
Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;
Η ενδοδοντική θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση των νεύρων και των αγγείων -του πολφού δηλαδή- μέσα από το δόντι, ο καλός καθαρισμός και απολύμανση με ειδικά υγρά και εργαλεία του χώρου που αυτά καταλάμβαναν (μέσα στο δόντι και στις ρίζες) και η έμφραξη του χώρου αυτού με ειδικό υλικό (γουταπέρκα).
Διαβάστε επίσης
- Φροντίστε το στόμα του σκύλου σας
- Παιδιά με γερά δόντια!
- Πονόδοντος και ούζο… καμία σχέση!
- Τερηδόνα και ουλίτιδα της κύησης
- Όψεις ρητίνης – Bonding, μια λύση για το χαμόγελο που όλοι ονειρευόμαστε
Χειρουργός Οδοντίατρος. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1993. Τον Σεπτέμβριο του 2000 αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας. Υγείας. Ασκεί την Οδοντιατρική στην Αθήνα.