Άλλες ονομασίες
Νέκρωση δοντιού, Γάγγραινα πολφού
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Με τον όρο νέκρωση του πολφού εννοούμε την διαδικασία εκφύλισης των νεύρων και των αγγείων που περιέχει, που μπορεί να γίνει είτε απότομα είτε βαθμιαία και άντιμετωπίζεται με απονεύρωση.
Παθογένεια
Η νέκρωση του πολφού μπορεί να οφείλεται στη χρήση διαφόρων
φαρμάκων ή εμφρακτικών υλικών που δρούν ερεθιστικά στον πολφό και
μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή. Τέτοιες νεκρώσεις μπορεί να
παρατηρηθούν κάτω από εμφράξεις με ρητίνες όταν ο πολφός δεν
προστατεύεται επαρκώς με μονωτικό στρώμα ή από την χρήση φαρμάκων
μέσα στο δόντι ή ακόμη και από ερεθισμούς που δρούν στο δόντι ιδίως
όταν υπάρχει κοιλότητα τερηδόνας. Η νέκρωση αυτή μπορεί να προκύψει
χωρίς καμία προηγούμενη ενόχληση και μάλιστα βαθμιαία.
Αλλη κατηγορία νέκρωσης του πολφού σε συνάρτηση με την αιτιολογία
της είναι η λεγόμενη απότομη νέκρωση που προκαλείται από
τραυματισμούς, είτε τυχαίους είτε από απότομη ορθοδοντική
μετακίνηση.
Τι είναι ο πολφός
Ο πολφός είναι το σύνολο των νεύρων και των αγγείων που υπάρχουν μέσα σε κάθε δόντι και στις ρίζες του. Περιβάλλεται από τις σκληρές ουσίες του δοντιού, δηλαδή την αδαμαντίνη (εξωτερικά) και την οδοντίνη.
Κλινική εικόνα
Εάν ο νεκρωθείς πολφός δεν έχει μολυνθεί από μικρόβια, τότε το δόντι δεν πονάει αλλά ενδείξεις για την νέκρωση του παίρνουμε από την αλλαγή χρώματος του δοντιού(γίνεται σκουρότερο,γκρίζο) και από την στέρηση της φυσιολογικής διαφάνειας. Αν και συνήθως η νέκρωση επέρχεται βαθμιαία, χωρίς κανένα σύμπτωμα, ο ασθενής μπορεί να αναφέρει ότι κατά το παρελθόν ένοιωσε οξύ πόνο ο οποίος σταμάτησε απότομα. Σε περίπτωση που ο νεκρωθείς πολφός μολυνθεί από μικρόβια(γάγγραινα πολφού), τότε το δόντι μπορεί να πονάει εάν η μόλυνση έχει επεκταθεί και στους ιστούς γύρω από το δόντι(περιρρίζιο).
Αντιμετώπιση
Η Θεραπεία της νέκρωσης του πολφού γίνεται με ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση) και στη συνέχεια σφράγισμα του δοντιού. Κατά την διάρκεια της απονεύρωσης υπάρχει η πιθανότητα ενα νεκρό-ασυμπτωματικό δόντι να αρχίσει να ενοχλεί πράγμα το οποίο σταματά με την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας.
Διαβάστε επίσης
Χειρουργός Οδοντίατρος. Σπούδασε την Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ασκεί την Οδοντιατρική στην Αθήνα.