Τα ταξιδιωτικά νοσήματα που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό είναι:
ι) διάρροια ταξιδιωτών, ηπατίτιδα Ε και
παρασιτικές νόσοι (δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια)
ιι)ηπατίτιδα Α, χολέρα, τυφοειδής πυρετός, πολιομυελίτις (υπάρχουν
διαθέσιμα εμβόλια)
ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η «διάρροια των ταξιδιωτών» είναι το πιο συχνό πρόβλημα υγείας για τους ταξιδιώτες. Οφείλεται σε ιούς, βακτηρίδια, ή παράσιτα και η μετάδοση γίνεται πιο συχνά από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Εμφανίζεται πιο συχνά στις χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, όμως μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε.
Τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να παίρνουν οι ταξιδιώτες είναι:
-να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό
-να πίνουν εμφιαλωμένα ποτά και αναψυκτικά
-να τρώνε μόνο μαγειρεμένα φαγητά και κατά προτίμηση αυτά που σερβίρονται ζεστά
-να πλένουν οι ίδιοι τα φρούτα και λαχανικά
-να αποφεύγουν τις σαλάτες, τα ωμά λαχανικά, το μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, το μη καλά ψημένο κρέας, τα ψάρια και τα οστρακοειδή
-να αποφεύγουν να αγοράζουν φαγητά από υπαίθριους πωλητές
-να ακολουθούν τη συμβουλή:’βράστο το, μαγείρεψέ το, ξεφλούδισέ το, η… πέταξέ το!’
-Για παιδιά μικρότερα των 6 μηνών εφ όσον δεν θηλάζουν να δίνονται γάλατα σε μορφή σκόνης και να παρασκευάζονται με βρασμένο νερό.
ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Για την διάρροια των ταξιδιωτών η χρήση αντιδιαρροικών φαρμάκων και υγρών ενω ορισμένοι ιατροί συνιστούν αντιβιοτικά. Για την ηπατίτιδα Α συνιστάται εμβόλιο για τους ταξιδιώτες σε περιοχές με επιδημία. Για την χολέρα συνιστάται εμβόλιο για τους ταξιδιώτες σε περιοχές με επιδημία ενώ μερικοί συνιστούν την λήψη αντιβιοτικών με την πρώτη εκδήλωση διαρροίας. Για τον τυφοειδή πυρετό συνιστάται εμβόλιο, ιδιαίτερα για μετάβαση σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Για την πολυομυελίτιδα συνιστάται το εμβόλιο.
Διαβάστε επίσης
- Μέτρα ΥΠΕΧΩΔΕ για το νέφος
- Μέτρα του υπουργείου Αμυνας για βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας
- Νέα μέτρα από την Ε.Ε για τα τσιγάρα
- Αποδίδουν τα μέτρα για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
- Μέτρα διευκόλυνσης των ζευγαριών που κάνουν εξωσωματική από το ΓΕΣ
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.