Τα κάτωθι εμβόλια πρέπει να ελεγχθούν από ιατρό τουλάχιστον 10 εβδομάδες από την αναχώρηση ώστε να εξασφαλιστεί ο σωστός σχεδιασμός των εμβολιασμών που χρειάζεται να γίνουν και η χρονική σειρά των δόσεων.
Παιδιά κάτω των 2 ετών πρέπει να έχουν 3 δόσεις εμβολίου διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (εμβόλιο DTP). Μία δόση DTP παρέχει μικρή προστασία, δύο δόσεις μέτρια προστασία και 3 δόσεις παρέχουν 70-80% προστασία. Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι λιγότερες από τις 3 προτεινόμενες δόσεις DTP τοποθετούν το παιδί σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Οι ταξιδιώτες μπορούν, εάν θέλουν, να κάνουν τις υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου σε συστηνόμενα διαστήματα ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό.
Το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (εμβόλιο MMR), πρέπει να πραγματοποιείται σε όλα τα παιδιά ηλικίας 15 μηνών και άνω. Για παιδιά μικρότερης ηλικίας που πηγαίνουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, το ΜΜR μπορεί να γίνει νωρίτερα. Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.
Τρεις δόσεις του τριδύναμου από του στόματος εμβολίου της πολιομυελίτιδας (OPV) συνιστώνται σε όλα τα βρέφη και τα παιδιά έως την ηλικία των 2 ετών. Ενισχυμένο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας (eIPV) που περιέχει αδρανοποιημένους ιούς είναι επίσης ωφέλιμο.
Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Όλα τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν.
Εμβόλιο για Haemophilus Influenza τύπου Β: Μέχρι 2 ετών, συνιστώνται 4 δόσεις του εμβολίου σε βρέφη και παιδιά.
Ανοσοσφαιρίνη IG: για προστασία έναντι της Ηπατίτιδας Α συνιστάται για βρέφη και παιδιά κάτω των 2 ετών που ταξιδεύουν σε μέρη με μέτρια ή υψηλή επίπτωση ηπατίτιδας Α. Τα νέα εμβόλια ηπατίτιδας Α δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για παιδιά μικρότερα των 2 ετών.
Για τον τυφοειδή πυρετό, ο θηλασμός πιθανόν να προστατεύει τα βρέφη. Προσεκτική προετοιμασία του φαγητού με βρασμένο ή χλωριωμένο νερό μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη που δεν θηλάζουν και τα παιδιά έως 2 ετών. Το παλιό εμβόλιο του τυφοειδή πυρετού με νεκρά μικρόβια στην ενέσιμη μορφή επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών. Το νέο εμβόλιο για τον τυφοειδή πυρετό ViCPS σε ενέσιμη μορφή συνιστάται για παιδιά μεταξύ 2 και 6 ετών που ταξιδεύουν σε περιοχές όπου υπάρχουν κακές συνθήκες υγιεινής.
Για το εμβόλιο του μηνιγγιτοδόκοκκου, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο δεν είναι ικανοποιητική σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 2 ετών, και ειδικότερα σε παιδιά μικρότερα των 3 μηνών είναι ακόμα χαμηλότερη.
Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού δεν πρέπει να γίνεται σε βρέφη κάτω των 4 μηνών και για τα παιδιά 4-6 μηνών μπορεί να συζητηθεί μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες. Βρέφη 6-9 μηνών μπορούν να κάνουν το εμβόλιο εάν δεν μπορούν να αποφύγουν το ταξίδι σε περιοχές υψηλού κινδύνου και όταν η προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν είναι δυνατή. Βρέφη 9 μηνών και άνω πρέπει να εμβολιάζονται όπως συνιστάται για ταξίδια στη Νότια Αμερική ή στην Αφρική.
Ο κίνδυνος για χολέρα σε ταξιδιώτες ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι τώρα τόσο χαμηλός ώστε είναι υπό αμφισβήτηση εάν ο εμβολιασμός θα έχει κάποιο όφελος. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της χολέρας στα παιδιά κάτω των 6 μηνών. Σε αυτήν την ηλικία ο μητρικός θηλασμός θεωρείται προστατευτικός έναντι της χολέρας. Η προσεκτική προετοιμασία του φαγητού χρησιμοποιώντας ελεγμένο νερό και τρόφιμα προστατεύουν τα βρέφη που δεν θηλάζουν. Εάν ένα παιδί είναι μικρότερο των 6 μηνών και πρόκειται να ταξιδέψει σε περιοχές όπου απαιτείται ανοσοπροφύλαξη για χολέρα, πρέπει να αποκτηθεί πιστοποιητικό υγείας πριν το ταξίδι. Για μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά που ταξιδεύουν σε περιοχές που απαιτούν εμβολιασμό μία απλή δόση εμβολίου είναι αρκετή.
Διαβάστε επίσης
- Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμφυτεύματα στήθους
- Ο προληπτικός έλεγχος των νεογνών δίνει λύσεις
- ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 2 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.