Πρόκειται για μόνιμη ατροφία του ρινικού βλεννογόνου με μετάπλαση του επιθηλίου του, εκφύλιση των αδένων του και επικάλυψη αυτού από δύσοσμες εφελκίδες. Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Οι εκδηλώσεις της νόσου είναι η έντονη δυσοσμία, η οποία είναι ανυπόφορη για τους γύρω, ενώ ο ίδιος ο άρρωστος δεν την αντιλαμβάνεται γιατί έχει χάσει την όσφρηση του.
Συνυπάρχουν αίσθημα απόφραξης της μύτης παρά την ατροφία λόγω της έλλειψης της αισθητικότητας του βλεννογόνου, και ξηρότητα στο φάρυγγα. Κατά την πρόσθια ρινοσκόπηση ανευρίσκεται έντονη διεύρυνση της κοιλότητα της μύτης (ορατό το οπίσθιο τοίχωμα του ρινοφάρυγγα) και διαπιστώνεται η παρουσία των εφελκίδων, η αφαίρεση των οποίων ανακουφίζει.
Η νόσος είναι ανίατη και η θεραπευτική αγωγή αποβλέπει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Εφαρμόζονται ρινοπλύσεις και επαλείψεις του βλεννογόνου με βαζελίνη για την παρεμπόδιση του σχηματισμού εφελκίδων. Η σμίκρυνση του εύρους της ρινικής κοιλότητας επιχειρείται χειρουργικά με τοποθέτηση διάφορων υλικών (χόνδρος, οστό σιλικόνη) μεταξύ του ρινικού βλεννογόνου και του οστέινου τοιχώματος της μύτης.
Διαβάστε επίσης
- Αλλεργική Ρινίτιδα και Ασθμα: μία οδός, μία νόσος
- Οι θέσεις της ομοιοπαθητικής για ρινίτιδα, άσθμα και ψωρίαση στο ΝΙΜΙΤΣ
- Αλλεργική ρινίτιδα
- Φαμακευτική ρινίτιδα
- Αγγειοκινιτική ρινίτιδα
Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) – Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου ενηλίκων και παίδων