Ανάλογα τα αίτια ή την σοβαρότητα της κατάστασης η σκολίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με ειδικούς κηδεμόνες σκολίωσης που εξασκούν το σώμα να δημιουργήσει σταδιακά τη σωστή στάση είτε, σε πιο σοβαρές καταστάσεις, με χειρουργική επέμβαση.
Οι παθήσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην σπονδυλική στήλη είναι συχνά επώδυνα και ενοχλητικά και μπορούν να δημιουργήσουν μετέπειτα προβλήματα όχι μόνο στην στάση αλλά και στη γενικότερη υγεία του ατόμου.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα και πολυσυζητημένα προβλήματα που παρουσιάζονται στην σπονδυλική στήλη, ειδικότερα κατά την εφηβεία είναι η σκολίωση, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στην αναζήτηση μίας θεραπείας γι’ αυτή είναι καλό να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται ώστε να ξέρουμε πώς θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Τι ακριβώς ορίζουμε ως σκολίωση;
Πρόκειται για μία πλάγια κύρτωση στον κανονικά ευθύ άξονα της σπονδυλικής στήλης. Όταν ένα άτομο πάσχει από σκολίωση, η σπονδυλική του στήλη φαίνεται να κάνει καμπύλη.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της;
Τα αίτια από τα οποία προκύπτει η σκολίωση μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και αντίστοιχα δημιουργούν διαφορετικά είδη σκολίωσης, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Έτσι έχουμε:
- Συγγενή: Οφείλεται σε σκελετικό πρόβλημα που προϋπήρχε από την γέννηση του ατόμου.
- Νευρομυϊκή: Προκύπτει από παράπλευρες ανωμαλίες στους μύες ή τα νεύρα του ατόμου. Συχνά παρατηρείται σε άτομα με δισχιδή ράχη ή εγκεφαλική παράλυση ή σε άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με την παράλυση.
- Εκφυλιστική: Προκύπτει από κατάρρευση οστού μετά από σοβαρό τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.
- Ιδιοπαθή: Ο πιο συνηθισμένος τύπος σκολίωσης, που έχει συνήθως κληρονομικά αίτια.
Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σωστά;
Ανάλογα τα αίτια ή την σοβαρότητα της κατάστασης η σκολίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με ειδικούς κηδεμόνες σκολίωσης που εξασκούν το σώμα να δημιουργήσει σταδιακά τη σωστή στάση (λειτουργούν περίπου με την ίδια λογική όπως τα σιδεράκια στα δόντια) είτε, σε πιο σοβαρές καταστάσεις, με χειρουργική επέμβαση.
Διαβάστε επίσης
- Ρήξη μηνίσκου – Είναι η αρθροσκόπηση γόνατος η πιο ασφαλής θεραπεία
- Παιδιά με γερά δόντια!
- Πότε είναι απαραίτητη η αρθροσκόπηση ώμου: Ο ορθοπαιδικός εξηγεί
- Ποιοι είναι οι τύποι σκολίωσης και ποια η θεραπεία τους
- Πόσα οστά έχουμε;
Οι Στόχοι της SPONDYLOS laser Spine Lab είναι η μελέτη των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης και ειδικότερα της Σκολίωσης, ο σχεδιασμός πρωτότυπων βοηθημάτων για την αντιμετώπιση των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης.
nΗ κατασκευή και η σωστή εφαρμογή των βοηθημάτων στον ασθενή. Η διαρκής υποστήριξη του ασθενούς και το έγκυρο service του βοηθήματος Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη πρωτότυπων εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας.