Με τη σωστή ενημέρωση και την κατάλληλη θεραπεία η ουλίτιδα είναι μια πλήρως ελεγχόμενη νόσος του περιοδοντίου.
Γράφει ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, οδοντίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr
Βασική αιτία των ασθενειών του περιοδoντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) είναι η παρουσία μικροβιακής πλάκας πάνω στα δόντια. Η πλάκα αποτελείται από βακτήρια του στόματος, υπολείμματα τροφών και στοιχεία του σάλιου.
Αν η πλάκα δεν απομακρυνθεί αποτελεσματικά από τα δόνια, ενώνεται με το ασβέστιο του σάλιου, σκληραίνει και δημιουργείται η πέτρα.
Τα βακτήρια που εμπεριέχονται στην πλάκα και στην πέτρα παράγουν τοξίνες, και έτσι δημιουργείται η φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) και αργότερα η φλεγμονή όλου του περιοδοντίου (περιοδοντίτιδα).
Το μάτωμα των ούλων αποτελεί ένα από τα βασικά διαγνωστικά στοιχεία της ουλίτιδας και θα πρέπει να μας οδηγήσει στον οδοντίατρο. Εφόσον, ο οδοντίατρος διαγνώσει ότι πάσχουμε από ουλίτιδα, η θεραπεία εκλογής είναι η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και πέτρας με μηχανικά μέσα (υπερήχους, ξέστρα χειρός).
Μετά την επιτυχή απομάκρυνση τα δόντια στιλβώνονται με ειδικά βουρτσάκια και πάστες διαφορετικής αδρότητας, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι λείες επιφάνειες δοντιών για την αποφυγή εκ νέου εναπόθεσης πλάκας.
Στον ασθενή μας δίνουμε οδηγίες στοματικής υγιεινής, τον ενθαρρύνουμε να πλένει πιο σωστά και πιο συστηματικά τα δόντια του. Οι οδηγίες στοματικής υγιεινής έχουν ως εξής:
- Τοποθετούμε την οδοντόβουρτα με κλίση 45 μοιρών προς την επιφάνεια των δοντιών, ανάμεσα σε δόντια και ούλα.
- Κάνουμε μικρές κυκλικές κινήσεις χωρίς να μετακινείται η οδοντόβουρτσα από δόντι σε δόντι. Η διαδικασία ακολουθείται από την παρειακή αλλά και από τη γλωσσική/υπερώια πλευρά (από την «έξω» και από τη «μέσα» πλευρά).
- Βουρτσίζουμε καλά τις μασητικές επιφάνειες.
- Για το σωστό καθαρισμό της εσωτερικής πλευράς των μπροστινών δοντιών, η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται κάθετα.
- Επιπρόσθετα, καθαρίζουμε ανάμεσα στα δόντια χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια στο μέγεθος που μας έχει υποδειχθεί από τον οδοντίατρό μας.
- Τέλος, χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα αν μας έχει συστηθεί.
Οι χρήστες ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας ακολουθούν την ίδια ακριβώς διαδικασία χωρίς να κάνουν τις κυκλικές κινήσεις, αφήνοντας την οδοντόβουρτσα να το κάνει μόνη της.
Τελειώνοντας, εισάγουμε τον ασθενή σε ένα σύστημα επανεξέτασης ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού του. Θα τον δούμε σίγουρα μετά από μία εβδομάδα να ελέγξουμε ξανά τα στοιχεία φλεγμονής του, δηλαδή πόσο ακόμα ματώνουν τα ούλα του και τη δημιουργία πλάκας. Αν χρειάζεται θα του ξαναδώσουμε οδηγίες στοματικής υγιεινής και θα τον παρακινήσουμε ξανά για σωστότερο πλύσιμο δοντιών.
Θα επανέλθει πάλι σε ένα μήνα για τη δεύτερη επανεξέτασή του, και αν πλέον έχει καταφέρει με τη σωστή στοματική υγιεινή να ελέγξει την φλεγμονή των ούλων του, η θεραπεία του κρίνεται επιτυχής και ο ασθενής μας μπαίνει σε ένα σύστημα επανελέγχου κάθε έξι μήνες.
Η θεραπεία ουλίτιδας είναι συχνά σωτήρια για τους ασθενείς μας, μιας και προλαμβάνει τις καταστροφικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξέλιξής της σε περιοδοντίτιδα.
Με τη σωστή ενημέρωση και την κατάλληλη θεραπεία η ουλίτιδα είναι μια πλήρως ελεγχόμενη νόσος του περιοδοντίου.
Διαβάστε επίσης
- Φροντίστε το στόμα του σκύλου σας
- Παιδιά με γερά δόντια!
- Ούλα και βιταμίνη C
- Πονόδοντος και ούζο… καμία σχέση!
- Τερηδόνα και ουλίτιδα της κύησης
Το doctoranytime.gr, η μεγαλύτερη υπηρεσία στον τομέα υγείας κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη με το να καλύπτει κάθε ιατρική ανάγκη που προκύπτει. Μέσω της υπηρεσίας, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κλείσει ΔΩΡΕΑΝ το ραντεβού του με ιδιώτη ή ΕΟΠΥΥ ιατρό καθώς και με διαγνωστικό κέντρο για να πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις στις πιο οικονομικές τιμές.