Υπάρχει κι αυτή η Ελλάδα.
Ο Γρηγόρης Τζιστούδης, γεννήθηκε το 1950 στην Πυλαία της συμπρωτεύουσας. Έμελλε να γίνει δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, το οποίο εισήγαγε ακόμα και σε συμφωνικές ορχήστρες. Όπως λέει ο ίδιος, «είναι μια προσπάθεια να μιλήσουν τα όργανα και να παραπονεθούν – αν θέλετε – για την κατάσταση της κοινωνικής αποσύνθεσης ή και να τραγουδήσουν τη χαρά της ζωής και τον Ήλιο της Ανατολής».
Για το μικρό Γρηγόρη η μοίρα επιφύλασσε δύσκολα παιδικά χρόνια. Αρρώστησε από πολιομυελίτιδα και χρειάσθηκε να νοσηλευθεί για μεγάλο διάστημα.
Η μητέρα του, Μάγδα, ήταν ο άνθρωπος που τον στήριξε.
Η κυρία Μάγδα Τζιστούδη, η αιώνια Ελληνίδα μητέρα, περιγράφει μετά από χρόνια τον αγώνα που έδωσε για τη σωτηρία του παιδιού της στο Νοσοκομείο Λοιμωδών. Από το 6:00:
Από παιδί έδειξε την κλίση του για τη μουσική. Όλα ξεκίνησαν όταν ζήτησε “επιτακτικά” από τη μητέρα του να του πάρει ένα μπουζούκι. Ταυτόχρονα, η Μάγδα Τζιστούδη πήγαινε στους ώμους το παιδί της, που δεν μπορούσε να περπατήσει, στο σχολείο. «Για να μάθει γράμματα και να μην διαβάζει την εφημερίδα ανάποδα».
Για αρκετά χρόνια, παίζει μπουζούκι με πολλούς από τους γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.
Την περίοδο της δικτατορίας φυλακίσθηκε, γιατί έπαιζε τραγούδια του Θεοδωράκη. Βγαίνοντας από τη φυλακή, κάποιοι φίλοι τον βοήθησαν να μεταναστεύσει στη Σουηδία. Η Ελλάδα είχε διώξει ακόμα ένα παιδί της.
Έχει κάνει 7 προσωπικούς δίσκους στο εξωτερικό, οι δύο εκ των οποίων έγιναν χρυσοί.
Εκτός αυτών των προσωπικών LP όμως, έχει πάρα πολλές συμμετοχές σε δίσκους ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, με ξένη και ελληνική μουσική.
Έχει δώσει προσωπικές συναυλίες σε Ευρώπη, U.S.A, Ασία, Σκανδιναβία, κ.ά., ενώ συμμετείχε σε συναυλίες των Μίκη Θεοδωράκη, Ουλφ Μπιορλίν, Ιβ Μοντάν, Μάρτιν Μπέστ Κόνσερτ, κ.ά., και σχεδόν με όλα τα πρώτα ονόματα της Σουηδίας σε διάφορες λαϊκές όπερες, ελληνικές και ξένες.
Το 1977 αναδείχθηκε ως ο πιο δημοφιλής καλλιτέχνης στη Σουηδία, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, της Dagens Nyheter.
Η απονομή του βραβείου αυτού έγινε στο “Berns”, της Στοκχόλμης από τον ίδιο τον Βασιλιά της Σουηδίας.
Ακούστε τη συγκλονιστική ερμηνεία του Ένας ευαίσθητος ληστής σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι από τον Γρηγόρη Τζιστούδη και τον Πασχάλη Τερζή.
O Γρηγόρης Τζιστούδης είναι περισσότερο γνωστός στο εξωτερικό από όσο στην Ελλάδα. Όμως, ποιά μεγαλύτερη αναγνώριση για ένα σολίστ από το να παίζει το Ζορμπά υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη και να χορεύει ο Anthony Quinn;
Υπάρχει κι αυτή η Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
- Πόσα εμβόλια υπάρχουν για την πολιομυελίτιδα;
- Όταν ο Pavarotti… θεραπεύει!
- Η παράταση του υπουργείου Εργασίας για τα ΚΕΠΑ δεν καλύπτει τα ΑμεΑ
- Απαράδεκτη και αδιανόητη η κατάσταση στα ψυχιατρικά νοσοκομεία
- Η Μυρτώ αγωνίζεται και ελπίζει. Πρωτόγνωρη αλληλεγγύη μέσα από το διαδίκτυο.
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.