Άλλες ονομασίες
Λευκές βλάβες του αιδοίου, κραύρωση, λευκοπλακία
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Ατροφία του δέρματος του αιδοίου από ελλάτωση των οιστρογόνων και χρόνιες φλεγμονές του αιδοίου και του κόλπου.
Παθογένεια
Καταστάσεις όπως είναι η ελάττωση παραγωγής οιστρογόνων, χρόνιες φλεγμονές του αιδοίου ή του κόλπου, χρόνιος ερεθισμός σε δαβητικές γυναίκες είναι ικανές να διαταράξουν την θρέψη του ιστού με αποτέλεσμα την αύξηση της κερατίνης και την ελάττωση των αγγείων.
Πρόληψη
Όταν υπάρχει ασθενής με λευκή βλάβη του αιδοίου πρέπει να γίνεται βιοψία της περιοχής, για αποκλεισμό καρκίνου αιδοίου ή ατυπίες που μετά ένα χρονικό διάστημα μπορεί να μεταπέσουν σε καρκίνο.
Κλινική εικόνα
Με την πάροδο της ηλικίας και καθώς μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων από τον οργανισμό το δέρμα του αιδοίου παθαίνει ατροφική εκφύλιση. Το δέρμα γίνεται λεπτό, εύθραυστο και αιμορραγεί εύκολα. Στην οξεία φάση οι βλάβες έχουν χρώμα κόκκινο και αργότερα το δέρμα συρρικνώνεται και παίρνει λευκό χρώμα. Η εντόπιση των βλαβών γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο του αιδοίου, στο περίνεο και στην περιπρωκτική χώρα
Διάγνωση
Για να αποκλεισθεί η τυχόν ύπαρξη κακοήθειας και να ταξινομηθεί η πάθηση πρέπει να γίνει βιοψία. Ιστολογικά διακρίνομαι α) την ατροφική δυστροφία, που είναι ο σκληρυντικός και ατροφικός λειχήνας β) την υπερπλαστική δυστροφία και γ) μικτή δυστροφία.
Αντιμετώπιση
Χωρίς την βιοψία σίγουρη διάγνωση και θεραπεία της δυστροφίας είναι αδύνατη. Εκτός από την αρχική βιοψία, στα πλαίσια της παρακολούθησης πρέπει τακτικά να λαμβάνονται βιοψίες από την περιοχή. Μετά τον αποκλεισμό της κακοήθειας γίνεται συντηρητική αγωγή με σκοπό την ανακούφιση από τον κνησμό και την βελτίωση του δέρματος. Χορηγούνται τοπικά τεστοστερόνη στον ατροφικό λειχήνα. Στις υπερπλαστικές δυστροφίες χορηγείται τοπικά κορτικοειδή. Επίσης μπορεί να δοθεί για τοπική εφαρμογή και οιστρογόνα.
Διαβάστε επίσης
- Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο μπορεί να είναι επικίνδυνες
- Χαμηλές θερμοκρασίες προστατεύουν τα βρέφη από εγκεφαλικές βλάβες
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ελαβε την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Διετέλεσε επιμελητής Α’ Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς Άγιοι Ανάργυροι. Εχει εξειδικευτεί στη γυναικολογική ογκολογία. Είναι τακτικό μέλος διαφόρων ιατρικών εταιρειών και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες.