Με έναν όρο που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί νεολογισμός ή γλωσσοδέτης, “προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας” ή “τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας”, κυκλοφορούν νόμιμα από την 1η Σεπτεμβρίου στα super market τρόφιμα και προϊόντα που έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Η αλλαγή που έγινε σε σχέση με το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι οτι θα έχουν ειδική σήμανση, θα διατίθενται σε ξεχωριστά ράφια και θα πωλούνται φθηνότερα.
Δείτε τις σχετικές διατάξεις στο Κανόνες Διακίνησης/Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)
Άρθρο 5: Διάθεση προϊόντων με περασμένη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας 1.Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση “ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.” 2.Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση. i.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. ii. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους. iii. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους. Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής. Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης. 3.Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. 4.Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.
Ειρωνεύεται ο τουρκικός τύπος
Ο γείτονας (σ.σ. η Ελλάδα) ξεπέρασε την ημερομηνία λήξης ή αλλιώς Komşu son kullanma tarihini çöpe attı! σχολιάζει η Milliyet την έλευση των “τροφίμων περασμένης διαθεσιμότητας” στο άκρως καυστικό άρθρο της.
Δείτε το απόκομμα, που ακολουθεί:
«Δεν μιλάμε για ληγμένα» απαντά ο υπουργός
Για «σχολιαστές της δεκάρας» κάνει λόγο στην τηλεόραση του ANT1 ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, θεωρώντας οτι απλώς ενεργοποιείται μια αγορανομική διάταξη πού ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια.
«Ξεκαθαρίζω ότι δε μιλάμε για ληγμένα τρόφιμα. Δε μιλάμε σε καμία περίπτωση για τρόφιμα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία. Μιλάμε για τρόφιμα στα οποία αναφέρεται επάνω “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από”. Για όλα αυτά έχουμε θετική γνωμοδότηση του ΕΦΕΤ από τις 4 Οκτωβρίου του 2012».
Δείτε το video εδώ.
Διαβάστε επίσης
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Τροφικές αλλεργίες
- Διαβάζετε τι τρώτε
- Νέα παράταση της απεργίας μέχρι 17 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
- Ο καινούργιος χρόνος φέρνει “25 ευρώ για εισαγωγή” και “1 ευρώ ανά συνταγή”
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.