Γενικά
Η σημαντικότερη επιπλοκή της γαλουχίας είναι η ανάπτυξη μαστίτιδας. Η μαστίτιδα ανάλογα με τα σημεία του μαστού που αφορά διακρίνεται σε διάμεση, όταν αφορά το συνδετικό υπόστρωμα, σε παρεγχυματώδη, όταν προσβάλλει τους γαλακτοφόρους πόρους και το μαζικό αδένα και ως αποστηματοποίηση των φυματίων του Montgomery.
Διάμεση μαστίτιδα
Η διάμεση μαστίτιδα οφείλεται συνήθως σε ραγάδες ή διαβρώσεις της θηλής, που φλεγμαίνουν. Εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες 10 ημέρες της λοχείας με πυρετό και ρίγος, ενώ ο πόνος δεν αποτελεί σταθερό σύμπτωμα. Η ψηλάφηση αποκαλύπτει ευαισθησία και φλεγμονή. Βαθμιαία αναπτύσσονται πόνος, οίδημα και ερυθρότητα.
Παρεγχυματώδης μαστίτιδα
Η παρεγχυματώδης μαστίτιδα οφείλεται στην επέκταση της φλεγμονής από ραγάδες ή διαβρώσεις της θηλής μέσα στον αυλό των γαλακτοφόρων πόρων και το μαζικό αδένα. Εκδηλώνεται με πυρετό και γενική αδιαθεσία, ενώ καταλήγει συχνότερα από τη διάμεση σε αποστηματοποίηση. Η ψηλάφηση αποκαλύπτει μία περιγεγραμμένη ευαίσθητη πειροχή του μαστού και η ψηλαφώμενη μάζα προοδευτικά γίνεται σκληρή και εξέρυθρη.
Απόστημα των φυματίων Montgomery
Το απόστημα των φυματίων Montgomery είναι πολύ σπάνια επιπλοκή. Ωστόσο η παρουσία τους επιβάλλει διακοπή του θηλασμού και σε περίπτωση που το απόστημα δεν υποχωρήσει με αντιβίωση πρέπει να γίνει διάνοιξή του.
Αιτιολογία
Από άποψη μικροβιακής αιτιολογίας για τη μαστίτιδα ενοχοποιείται ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος αποικίζει το ρινοφάρυγγα του νεογνού, χωρίς να εμφανίζει πάντα σε αυτό παθολογικές εκδηλώσεις, ενώ όταν εμφανίζει προκαλεί επιμόλυνση του τραύματος του ομφαλού ή δερματίτιδα.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία της μαστίτιδας γίνεται με χορήγηση αντιβίωσης, τουλάχιστο για 10 ημέρες. Πριν από τη χορήγησή της γίνεται καλλιέργεια από το γάλα. Εάν η φλεγμονή δεν υποχωρήσει και σχηματιστεί απόστημα επιβάλλεται η διάνοιξη και παροχέτευσή του χειρουργικά υπό γενική νάρκωση με αξονική τομή ακριβώς πάνω από αυτό. Οι πυώδεις εστίες του μαστού κενώνονται με το δάκτυλο του χειρουργού και τοποθετείται γάζα για ένα 24ωρο, για να διατηρηθεί το τραύμα ανοικτό και να παροχετεύεται το πύον.
Διακοπή του θηλασμού
Σε κάθε περίπτωση μαστίτιδας ο θηλασμός διακόπτεται καθώς είναι πολύ επώδυνος για τη μητέρα, το γάλα αποτελεί υλικό για καλλιέργεια μικροβίων, με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλο για το νεογνό και επιπλέον εάν ο μικροβιακός παράγοντας βρίσκεται στο ρινοφάρυγγα του νεογνού, η τυχόν συνέχιση του θηλασμού θα επανατροφοδοτούσε το αίτιο της μαστίτιδας.
Η διακοπή του θηλασμού, όταν είναι αναγκαίο να επέλθει ενωρίτερα από το φυσιολογικό γίνεται με φάρμακα, τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή της προλακτίνης. Η χορήγησή τους γίνεται προοδευτικά με ½ δισκίο δύο φορές την ημέρα, για να αποφευχθούν παρενέργειες, όπως ίλιγγοι και ναυτία και αυξάνεται προοδευτικά. Από τη στιγμή της λήψης αυτών των φαρμάκων η γυναίκα δεν πρέπει να θηλάζει, ούτε να αφαιρεί γάλα από τους μαστούς της.
Διαβάστε επίσης
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.