Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να κόψει κανείς το τσιγάρο. Κυρίως γιατί προκαλεί σημαντική φαρμακευτική εξάρτηση. Ένας ακόμη λόγος είναι και η “κοινωνική” και “συναισθηματική” εξάρτηση, αφού -κακά τα ψέματα- τόσο το κάπνισμα αλλά και όσα το συνοδεύουν προβάλλονται ως “τρόπος ζωής” και μάλιστα “καλής” ζωής.
Καθώς το κάπνισμα αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για την Υγεία, είναι λογικό και απαραίτητο να γίνονται καμπάνιες ενημέρωσης και προτροπής για τη διακοπή του και να προωθείται αντικαπνιστική νομοθεσία.
Στα πλαίσια αυτά έχουν δοκιμασθεί αρκετές μέθοδοι. Μία από αυτές, ίσως η πιό γνωστή, είναι η αναγραφή στα πακέτα οτι “το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία” και άλλα σχετικά μηνύματα. Ακόμη δοκιμάσθηκε η εκτύπωση των πακέτων με φωτογραφίες από τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα (συχνά ανατριχιαστικές). Τα μέτρα αυτά έχουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο τις περισσότερες φορές κάτω του αναμενόμενου.
Πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο BMJ open (British Medical Journal) επαναφέρουν την μέθοδο κατά την οποία χρησιμοποιούνται κοινά ομοιόμορφα πακέτα για όλες τις μάρκες, χωρίς να έχουν εμπορικά σήματα ούτε άλλη διακόσμηση.
Οι σχετικές μελέτες είναι διαθέσιμες εδώ:
- Introduction effects of the Australian plain packaging policy on adult smokers: a cross-sectional study
- Young adult women smokers’ response to using plain cigarette packaging: a naturalistic approach
Η μέθοδος (Plain cigarette packaging) δεν είναι καινούργια, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικά άρθρο της Wikipedia.
Ωστόσο, εφαρμόσθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία στην Αυστραλία και αναμένεται να εφαρμοσθεί σύντομα και στη Μεγάλη Βρετανία. Φαίνεται οτι λειτουργεί κάνοντας τη διαδικασία του καπνίσματος λιγότερο ελκυστική για τους καπνιστές.
Διαβάστε επίσης
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Κρύα χέρια και πόδια
- Βελονισμός: Μια ευεργετική θεραπεία
- Τσιγαρόβηχας
- Ο μύθος του πούρου
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.