Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Μόλυνση με τον ιό της ιλαράς.
Παθογένεια
Μεταδίδεται με σταγόνες ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων. Είναι πολύ μεταδοτική νόσος και προκαλεί συχνές επιδημίες στους εφήβους και νέους ενήλικες. Προκαλεί συστηματική νόσο και ιαιμία (είσοδος του ιού στο αίμα).
Πρόληψη
Υπάρχει εμβόλιο με ζωντανό εξασθενημένο ιό που γίνεται τον 15 μήνα της ζωής και θεωρείται υποχρεωτικός. Σε ανοσοκατασταλμένα άτομα συνιστάται παθητική ανοσοποίηση.
Κλινική εικόνα
Πυρετός, αίσθημα κακουχίας, έντονος βήχας, κηλίδες στο στόμα και εξάνθημα σε όλο το σώμα. Η νόσος συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενη αλλά μερικές φορές επιπλέκεται με λαρυγγίτιδα, πνευμονία, ςγκεφαλομυελίτιδα και σπάνια απειλεί και την ζωή.
Διάγνωση
Ειδικές εξετάσεις αίματος που προσδιορίζουν τα αντισώματα (ορολογικές) και καλλιέργειες του ιού.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα. Σε δύσκολες περιπτώσεις χορηγείται γ-ανοσοσφαιρίνη για παθητική ανοσοποίηση.
Διαβάστε επίσης
- Πώς ξεχωρίζουμε τις παιδικές ασθένειες από τη μορφή του εξανθήματος;
- Ασπιρίνη και παιδικές ιώσεις
- Τι είναι η ψωρίαση και πώς σχετίζεται με την σωστή διατροφή
- Πόσα εμβόλια υπάρχουν για την πολιομυελίτιδα;
- Τι σχέση έχουν η ανεμοευλογιά και ο έρπης ζωστήρας;
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.