Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η περίοδος της απόλυτης χαλάρωσης, την οποία όλοι περιμένουμε προκειμένου να ξεφύγουμε από την πόλη και να ηρεμήσουμε, έστω και για μία-δύο εβδομάδες. Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις όπου αυτή η ηρεμία και χαλάρωση επηρεάζει και τις διατροφικές μας συνήθειες με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.
Οι διαφορές στη διατροφική συμπεριφορά, κατά τις διακοπές, οφείλονται κυρίως στο οτι τις περισσότερες φορές τρώμε σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο, ενώ τα περισσότερα γεύματα της ημέρας, αν όχι όλα, είναι έτοιμα φαγητά, που είναι πολύ πυκνά σε θερμίδες και συνήθως πλούσια σε λιπαρά.
Η πρόταση βέβαια, δεν είναι να ακολουθήσουμε συγκεκριμένο διαιτολόγιο στις διακοπές, αλλά να προσέξουμε κάποια σημεία στη διατροφή μας τα οποία θα μας βοηθήσουν να μην αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος.
Το πρωινό, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να πηγαίνετε για μπάνιο με άδειο στομάχι. Τρώγοντας πρωινό, δίνετε στον οργανισμό σας την απαραίτητη ενέργεια για να αρχίσετε τη μέρα, ενώ σας γλιτώνει από τις διατροφικές ακρότητες που θα συμβούν εάν καταλήξετε το μεσημέρι στην ταβέρνα, όντας νηστικοί.
Οπου και να βρίσκεστε, ο τοπικός φούρνος θα σας δώσει τη λύση. Ψωμί φρέσκο και τυρί είναι σίγουρα προτιμότερο από μια τυρόπιτα ή ένα κρουασάν. Τα φρέσκα φρούτα αποτελούν ιδεώδη επιλογή, ενώ υπάρχουν πάντα και οι χυμοί σαν εναλλακτική λύση. Αποφύγετε όσο μπορείτε μπισκότα, κρουασανάκια και άλλα τυποποιημένα γλυκάκια τα οποία και δε σας χορταίνουν και σας φορτώνουν με κενές θερμίδες.
Οι ώρες που περνάμε στην παραλία, πάντα μας κάνουν να πεινάμε. Σε αυτές τις ώρες τα φρούτα είναι η ιδανική λύση. Ο,τιδήποτε άλλο να πάρετε μαζί σας, είναι μάλλον επικίνδυνο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οπότε τα φρούτα, τα οποία μάλιστα παραμένουν δροσερά σε μία σακούλα στη θάλασσα, είναι το καταλληλότερο κολατσιό. Δε λέμε όχι σε ένα δροσιστικό παγωτό, αλλά δε χρειάζεται να το τρώτε σε καθημερινή βάση.
Η ώρα της ταβέρνας έρχεται και στην επιστροφή από το μπάνιο ονειρευόμαστε να φάμε ό,τι έχει η ταβέρνα. Οι πρώτες σας επιλογές πρέπει να είναι οι σαλάτες. Η χωριάτικη είναι must βέβαια, αλλά υπάρχουν και τα χόρτα ή τα κολοκυθάκια. Παραγγείλετε τα, μαζί με τα ορεκτικά και αρχίστε με σαλάτα και ψωμί.
Επειδή είστε διακοπές και περάσατε πολλές ώρες στη θάλασσα δε σημαίνει ότι δικαιούστε να παραγγείλετε ό,τι αναγράφεται στον κατάλογο. Αποφασίστε εάν θα πάρετε μεζέδες ή κυρίως πιάτο. Δε λέμε να μη δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα αλλά μην το παρακάνετε. Δεν είναι ανάγκη να είναι όλα τηγανητά.
Εάν δηλαδή η επιλογή σας είναι τηγανητό ψάρι, δε χρειάζεται όλοι οι υπόλοιποι μεζέδες να είναι τηγανητοί.
Αφήστε πάντα χώρο για φρούτο. Καρπούζι και πεπόνι για το τέλος του γεύματος είναι το ιδανικό επιδόρπιο, παρέχοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και φυσικά λίγες θερμίδες.
Κάτι πολύ σημαντικό, είναι να έχετε μόνο ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα. Μην πηγαίνετε δύο φορές στην ταβέρνα και μεσημέρι και βράδυ. Προτιμείστε ένα και καλό γεύμα, το απόγευμα ή το βράδυ. Το άλλο γεύμα να είναι κάτι στο χέρι όπως ένα σουβλάκι ή ένα τοστ.
Μην τρώτε κάθε μέρα γλυκό. Εάν σας αρέσει η απογευματινή βόλτα, δεν είναι ανάγκη να τη συνδυάζετε πάντα με παγωτό.
Προσοχή στο αλκοόλ. Αποδίδει πολλές θερμίδες. Εάν σε κάθε βραδινή έξοδο πίνετε πολύ, τότε τα παραπανίσια κιλά θα έρθουν χωρίς να το καταλάβετε, ιδίως εάν πινετε και με το φαγητό σας. Κάντε καλή κατανομή πίνοντας λίγο με το φαγητό και λίγο στη βραδινή έξοδο.
Μην ξεχνάτε το νερό. Το νερό ξεδιψάει και φυσικά δεν παχαίνει. Να έχετε πάντα νερό μαζί σας καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το καλοκαίρι οι ανάγκες για νερό είναι αυξημένες.
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να γλιτώσετε από τα περιττά κιλά. Κολύμπι, ρακέτες, beach voley αλλά και το απλό περπάτημα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες θα αποφύγετε την αύξηση του βάρους και δε χρειαστεί να μπείτε πάλι στη διαδικασία της δίαιτας, με το τέλος των διακοπών. Μην ξεχνάτε ότι η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντική.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Νερό: Πηγή ζωής
- Διαλέγοντας παγωτό
- Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες
- Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες: ο μεγάλος σαμποτέρ
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.