Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Λοίμωξη με ρινοιούς, κοροναιούς, τον ιό του αναπνευστικού συγκυτίου, τους ιούς παραινφλουέντζας.
Παθογένεια
Μεταδίδεται εύκολα με τα σταγονίδια της αναπνοής και του βήχα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το κρύο είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου (αλλά και άλλων ιώσεων).
Πρόληψη
Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει απο το κοινό κρυολόγημα.
Κλινική εικόνα
Είναι μια οξεία μεταδοτική νόσος με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα (βήχα, συνάχι) αλλά και γενικά συμπτώματα, όπως πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο, κρυάδες και πόνους στους μύες (μυαλγίες). Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 3-4 ημέρες. Αλλες φορές μπορεί το χρονικό διάστημα αυτό να παρατείνεται. Είναι μια καλοήθης νόσος που αυτοϊάται σύντομα.
Διάγνωση
Απομόνωση των ιών στο ρινοφάρρυγγα με καλλιέργεια και ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα.
Αντιμετώπιση
Για τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού (το κοινό κρυολόγημα δεν αποτελεί εξαίρεση) δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Συνήθως, όπως λέμε, αυτοϊώνται, δηλαδή ο άρρωστος γίνεται καλά χωρίς κάποια ειδική παρέμβαση μετά από λίγες ημέρες. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται «υποστηρικτική» θεραπεία. Η ανάπαυση είναι πάντα απαραίτητη. Η χορήγηση υγρών (νερό, χυμοί φρούτων) βοηθάει σημαντικά τον οργανισμό που έχει χάσει υγρά λόγω του πυρετού. Αντιπυρετικά χορηγούνται για την διατήρηση του πυρετού σε χαμηλά επίπεδα. Ενοχλητικά συμπτώματα όπως ο ξηρός βήχας, η ρινική συμφόρηση και η καταροή (συνάχι) μπορούν να απαλυνθούν.
Πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από κάποιο απο τους προαναφερθέντες ιούς και όχι από μικρόβιο. Ετσι – όπως συχνά λέγεται αλλά σπάνια εφαρμόζεται – τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία της νόσου.
Διαβάστε επίσης
- Γρίπη ή κρύωμα
- Τι είναι τα ακροαστικά;
- Λοιμώξεις αναπνευστικού: από το κοινό κρυολόγημα έως την πνευμονία
- Κορυφαίες αναζητήσεις στο internet για την υγεία το 2013
- Βιταμίνη C και κοινό κρυολόγημα
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.