Ατονία της μήτρας

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ατονία της μήτρας είναι η κατάσταση κατά την οποία το μυομήτριο αδυνατεί να συνεχίσει τη συσπαστική του λειτουργία, μετά την αφαίρεση του πλακούντα, με αποτέλεσμα, την πρόκληση σοβαρής αιμορραγίας.

Γενικά

Η ατονία της μήτρας είναι μία από τις αιτίες, που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στη μητέρα μετά τον τοκετό. Η βασική διαδικασία με την οποία ο οργανισμός περιορίζει την αιμορραγία από την περιοχή της πλακουντιακής άλου είναι η αγγειοσύσπαση. Το μυομήτριο διαθέτει πλήθος μυικών ινών, των οποίων η σύσπαση προκαλεί αγγειοσύσπαση και κατά συνέπεια προστατεύει τη μητέρα από τον κίνδυνο αιμοραγίας. Ατονία της μήτρας έχουμε όταν το μυομήτριο αδυνατεί να συνεχίσει τη συσπαστική του λειτουργία, μετά την αφαίρεση του πλακούντα, με αποτέλεσμα, την πρόκληση σοβαρής αιμορραγίας.

Αίτια

Καταστάσεις που μπορεί προκαλέσουν ατονία της μήτρας είναι ο οξύς, παρατεταμένος και δύσκολος τοκετός, τα ινομυώματα, προδρομικός πλακούντας, πολυτοκία, αλλά κυρίως καταστάσεις που συνεπάγονται υπερδιάταση της μήτρας, όπως η πολύδυμη κύηση, η μαρκοσωμία του εμβρύου, το υδράμνιο.

Κλινική εικόνα

Η διάγνωση της ατονίας της μήτρας προυποθέτει βεβαιωμένη κένωση της ενδομητρικής κοιλότητας και γίνεται με ψηλάφιση από τα κοιλιακά τοιχώματα, όπου διαπιστώνεται ιδιαίτερη χαλάρωση της μήτρας, ενώ σε ισχυρές πιέσεις του πυθμένα εξέρχονται πήγματα αίματος και πρόσφατο αίμα από τον κόλπο.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της ατονίας γίνεται με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και μαλάξεων. Χορηγούνται δηλαδή μητροσυσταλτικά φαρμάκα, όπως ωκυτοκίνη, ή εργονοβίνη και εάν αυτά δεν επιφέρουν αποτέλεσμα χορηγείται προσταγλανδίνη ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες συμπίεσης της μήτρας, πιέζοντας ο ιατρός με το ένα χέρι τον πυθμένα της μήτρας από το υπογάστριο και με το άλλο από τον κόλπο. Ταυτόχρονα γίνεται μητροκολπικός επιπωματισμός μαζί με καθετηριασμό της ουροδόχου κύστεως με καθετήρα.

Στις περιπτώσεις ατονίας της μήτρας γίνεται μετάγγιση αίματος, ή χορήγηση συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, ή πλάσματος στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος. Δεν αποκλείεται ωστόσο και η μαιευτική ολική υστερεκτομία στις περιπτώσεις πολύ σοβαρής αιμορραγίας, όπου ακόμη και η απολίνωση μητριαίας ή της υπογάστριας αρτηρίας δεν επιτύχει.

Διαβάστε επίσης