Μην αυτοσχεδιάζετε. Το check-up πρέπει να γίνεται ετήσια, το κυριότερο, όμως, κατόπιν ιατρικής εξετάσεως.
Υπάρχουν (δυστυχώς συχνά) περιπτώσεις ασθενών που κάνουν γενικές εξετάσεις στα …εξήντα για πρώτη φορά και, από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητάνε από το γιατρό να τους γράφει εξετάσεις κάθε εξάμηνο. Και τα δύο είναι λάθος.
Πρέπει να ξέρουμε ότι οι γενικές εξετάσεις (το γνωστό σε όλους μας check-up) πρέπει και αυτό να γίνεται κατόπιν ιατρικής εξετάσεως. Ο σωστός όρος είναι “προσυμπτωματικός έλεγχος”, δηλαδή έλεγχος προληπτικός, πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα κάποιας νόσου.
Ιδεώδες είναι ο “προσυμπτωματικός έλεγχος” για τους ενήλικες να γίνεται κάθε χρόνο. Γι’ αυτό και λέγεται ετήσιο check-up. Η αλήθεια είναι οτι στην πράξη αυτό δεν γίνεται τόσο τακτικά, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στον καθένα από μας. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ένα πλήρες check-up (ως σημείο αναφοράς) με την ενηλικίωση και να επαναλαμβάνεται τακτικά το συντομότερο δυνατό. Πιό αυστηρός είναι ο κανόνας αυτός για τα άτομα τρίτης ηλικίας.
Οι απολύτως απαραίτητες γενικές εξετάσεις σε ένα γενικό check-up είναι: γενική αίματος, γενική ούρων, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, κάλιο (K), νάτριο (Na).
Βασικής σημασίας είναι επίσης: χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, LDL (“κακή χοληστερίνη”), HDL (“καλή χοληστερίνη”), ουρικό οξύ, ταχύτητα καθιζήσεως (ΤΚΕ), ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg), φώσφορος (P), τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT), γGT, αλκαλική φωσφατάση, λευκώματα (αλβουμίνη, σφαιρίνη).
Το καρδιογράφημα επίσης έχει θέση στο γενικό check-up.
Το check-up διαφοροποιείται από ασθενή σε ασθενή, από ηλικία σε ηλικία, με βάση τα ευρήματα του προηγούμενου check-up και με βάση τις προδιαθέσεις του καθενός, κάτι που μπορεί να καθορισθεί από τον οικογενειακό γιατρό με τη λήψη του ιστορικού και τη βασική κλινική εξέταση.
Ζητήστε λοιπόν τη γνώμη του γιατρού σας και ακόμη ζητήστε του να σας ορίσει το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα κάνετε check-up. Εδώ ο αυτοσχεδιασμός δεν βοηθάει!
Διαβάστε επίσης
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα μία απλή και χρήσιμη εξέταση
- Αρρυθμίες: Τα φτερουγίσματα της καρδιάς
- Τι περιλαμβάνει ένα γενικό check-up;
- Τι είναι η καμπύλη σακχάρου;
- Σακχαρώδης διαβήτης: Μάθε και προφυλάξου
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.