Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Με τον όρο σκολίωση ορίζεται η πλάγια απόκλιση ή κύρτωση της σπονδυλικής στήλης, στο κατά μέτωπο επίπεδο και συχνά συνοδεύεται και από στροφή των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Αποτέλεσμα είναι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με επιπτώσεις στην εμφάνιση του ατόμου, στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα και σπανιότερα το νωτιαίο μυελό.
Μορφές
Α) Ιδιοπαθής: Στις περισσότερες περιπτώσεις (80-85%) το αίτιο που προκαλεί τη στροφική παραμόρφωση των σπονδύλων δεν είναι γνωστό, και η μορφή αυτή της σκολίωσης καλείται ιδιοπαθής. Είναι συχνότερη στα κορίτσια και δημιουργείται κατά την περίοδο της σκελετικής ανάπτυξης. Η διάγνωση πρέπει να γίνει από ειδικό Ορθοπαιδικό και βασίζεται στον κλινικό και αιτιολογικό έλεγχο. Η πρόγνωση ως προς την εξέλιξη της σκολίωσης δε είναι δυνατό να γίνει. Γεγονός είναι ότι η σκολίωση εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της σκελετικής αύξησης, έτσι ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται σε τακτά διαστήματα.
Β) Συγγενής: Η συγγενής χαρακτηρίζεται από οστικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της μεμβρανώδους φάσεως (2η με 3η εβδομάδα της εμβρυϊκής ζωής έως 5η εβδομάδα). Συχνά συνοδεύεται και με άλλες συγγενείς ανωμαλίες π.χ. συγγενείς καρδιοπάθειες ή συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού.
Γ) Νευρομυϊκή: με τον όρο νευρομυϊκή σκολίωση νοείται η σκολίωση που υπάρχει σε μια σειρά παθήσεων του νευρικού και μυϊκού συστήματος.
Θεραπεία
Η θεραπεία της σκολίωσης είναι δύσκολη. Χρειάζεται πείρα, ειδικές γνώσεις και συνεκτίμηση πολλών παραγόντων όπως η εντόπισή της, η γωνία του κυρτώματος (δηλαδή πόσες μοίρες σκολίωσης έχουμε), η ηλικία του ασθενούς, το φύλο, κλπ. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και αρχίσει η θεραπεία, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Στην έγκαιρη διάγνωση βοηθά η προληπτική θεραπεία που συνίσταται στην εξέταση παιδιών στα σχολεία από ειδικό Ορθοπαιδικό.
Όταν η γωνία της σκολίωσης είναι μικρότερη από 20 μοίρες, η αντιμετώπιση περιορίζεται σε κινησιοθεραπεία και περιοδική παρακολούθηση ανά 4-6 μήνες.
Για ιδιοπαθή σκολίωση με γωνία 20-40 μοιρών σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, η θεραπεία είναι συντηρητική με εφαρμογή κηδεμόνων, φυσικοθεραπεία και συχνή παρακολούθηση.
Όταν η γωνία της ιδιοπαθούς σκολίωσης είναι μεγαλύτερη από 40-50 μοίρες και ιδιαίτερα αν η σπονδυλική στήλη είναι δύσκαμπτη ή η σκολίωση εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, τότε η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Το χειρουργείο γίνεται μετά την ηλικία των 12 ετών.
Η θεραπεία της συγγενούς και της νευρομυικής σκολίωσης είναι χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία αποσκοπεί στο να κερδιθεί χρόνος, μέχρις ότου η οστική ανάπτυξη επιτρέψει τη χειρουργική επέμβαση, ή σαν συμπληρωματικό μέσο υποστήριξης μετεγχειρητικά.
Διαβάστε επίσης
- Τι είναι η σκολίωση; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Ποιοι είναι οι τύποι σκολίωσης και ποια η θεραπεία τους
- Σκολίωση
- Κύφωση
- Κολύμβηση και σκολίωση
Χειρουργός Ορθοπεδικός – Επιμελητής Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan.