ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΟΣ

Γενικά

Ρήξη μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών (κυρίως βόλεϊ, μπάσκετ ή αγώνες δρόμου ταχύτητας) ή από άμεση πλήξη. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα μέσης ηλικίας όπου έχουμε εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον τένοντα. Συνήθως η ρήξη συμβαίνει 4 – 8 εκατοστά πάνω από την κατάφυση του τένοντα.

Διάγνωση

Πρόκειται για βαριά κάκωση, που προκαλεί έντονο αιφνίδιο πόνο στην οπίσθια επιφάνεια της ποδοκνημικής σαν χτύπημα με μεγάλη πέτρα. Ο ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει πάνω στα δάκτυλα του χτυπημένου ποδιού, ενώ με την ψηλάφηση διαπιστώνεται κενό στο σημείο της ρήξης.

Μεγάλη βοήθεια στη διάγνωση δίνει και η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται σε συρραφή του τένοντα και εφαρμογή γύψου μηροκνημοποδικού με το γόνατο σε κάμψη και το πόδι σε πελματιαία κάμψη για τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια εφαρμόζεται γύψος κνημοποδικός με το πόδι σε ορθή γωνία για άλλες τρεις εβδομάδες. Συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται σε θλάσεις της γαστέρας του γαστροκνημίου μυός αλλά και σε ηλικιωμένους ασθενείς όπου ο κίνδυνος της αναισθησίας είναι μεγάλος. Εφαρμόζεται γύψος μηροκνημικός για 3-4 εβδομάδες, και στην συνέχεια κνημοποδικός γύψος με λίγη πελματιαία κάμψη για ακόμη 4 εβδομάδες.