Αν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, τότε παίρνουμε βάρος και αντίστροφα. Τις περισσότερες φορές, όμως, δεν ευθύνεται ο θυρεοειδής για την παχυσαρκία.
Πολύ συχνά τις ατασθαλίες που κάνουμε στη διατροφή μας τις “χρεώνεται” ο θυρεοειδής αδένας μας ή γενικότερα ο μεταβολισμός μας, που τον ενοχοποιούμε εύκολα για τα παραπάνω κιλά μας.
Ο θυρεοειδής αδένας έχει ουσιώδη ρόλο στο μεταβολισμό, παράγοντας την ορμόνη θυροξίνη που ευνοεί τον καταβολισμό, δηλαδή την κατανάλωση ενέργειας. Ετσι, αν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (κατάσταση που χαρακτηρίζεται με το γενικότερο όρο “υπερθυρεοειδισμός”), τότε χάνουμε βάρος. Αντίθετα, αν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί (“υποθυρεοειδισμός”), τότε παίρνουμε βάρος.
Αυτό όμως συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη ομάδα παθήσεων, που τις περισσότερες φορές είναι εύκολο να διαγνωσθούν με απλές εξετάσεις αίματος (μέτρηση ορμονών) και συχνά το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς.
Αν λοιπόν, πιστεύουμε οτι παχαίνουμε αδικαιολόγητα (χωρίς να τρώμε περισσότερο), θα πρέπει να ζητήσουμε τη συμβουλή του παθολόγου ή του ενδοκρινολόγου, για να αποδειχθεί αν τελικά φταίει ο θυρεοειδής. Σε περίπτωση που ο έλεγχος είναι αρνητικός (τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει), θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να αυξήσουμε την αυτοπειθαρχία μας, κάτι στο οποίο ο θυρεοειδής δεν έχει σημαντικό ρόλο!
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Ταχυκαρδία. Τι μπορεί να σημαίνει;
- Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες
- Συναισθηματική διατροφή: Η ψυχολογία στο αδυνάτισμα
- Η τηλεόραση… παχαίνει τα παιδιά;
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.