Υπογλυκαιμία

Οι περισσότεροι διαβητικοί ξέρουν να την αντιμετωπίσουν. Γι’ αυτό έχουν στην τσέπη τους μια καραμέλα ή ενα φακελάκι ζάχαρη.

Υπογλυκαιμία είναι η πτώση της τιμής του σακχάρου του αίματος τόσο, ώστε να προκαλέσει συμπτώματα. Συνήθως κάτω από 50 – 60 (mg/dl), αν και αυτό ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι ένα συχνό και επικίνδυνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί και το περιβάλλον τους. Συνήθως προκαλείται από υπερδοσολόγηση φαρμάκων για το διαβήτη, ή παράλειψη κάποιου γεύματος ή συνδυασμό. Οι περισσότεροι διαβητικοί ξέρουν να την αντιμετωπίσουν. Γι’ αυτό έχουν στην τσέπη τους μια καραμέλα ή ενα φακελάκι ζάχαρη.

Η ρύθμιση του σακχάρου είναι τρόπος ζωής για τον διαβητικό. Εϊναι η σημαντικότερη παράμετρος για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η αποφυγή της υπογλυκαιμίας πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα, ακόμα και αν απορρυθμιστεί για λίγο το σάκχαρο.

Η υπογλυκαιμία εκδηλώνεται με την οξεία εμφάνιση ζάλης, εφίδρωσης και αισθήματος επικείμενης απώλειας συνείδησης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η εικόνα μπορεί να μοιάζει με αυτήν του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο σκοπός είναι να αποκατασταθούν οι τιμές του σακχάρου του αίματος το ταχύτερον δυνατό. Μάλιστα, η ανταπόκριση στη χορήγηση σακχάρου ή τροφής είναι εντυπωσιακή.

  • Εάν ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να καταπιεί, του δίνουμε σακχαρούχους χυμούς, ζάχαρη ή σοκολάτα. Γενικά οποιαδήποτε τροφή μπορεί να τον βοηθήσει.
  • Εάν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του, θα πρέπει να τοποθετηθεί “μπρούμυτα” και με το κεφάλι σε πλάγια θέση (έτσι, ώστε σε περίπτωση εμέτου να μην συμβεί εισρόφηση). Στη συνέχεια θα πρέπει να φροντίσουμε για την όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανσθεί και σε μη διαβητικούς ασθενείς. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται λεπτομερής ιατρικός έλεγχος.

Διαβάστε επίσης