Σιγά σιγά θα συστηματοποιήσετε την εξέταση κατατάσσοντας το κρασί ανάλογα με την ξηρότητα, την οξύτητα, την γλυκύτητα και την ισορροπία των διαφόρων στοιχείων του κρασιού.
Σίγουρα έχετε προσέξει ότι οι δοκιμαστές κρασιών ακολοθούν μια ολόκληρη ιεροτελεστία προκειμένου να πουν την γνώμη τους για ένα κρασί.
Κατ΄ αρχήν γεμίζουμε το ένα τέταρτο του ποτηριού και παρατηρούμε το χρώμα του κρασιού πάνω σε κάποιο άσπρο φόντο.
Στη συνέχεια κρατώντας το ποτήρι από τη βάση του, το περιστρέφουμε αργά ούτως ώστε να εκτιμήσουμε το άρωμα του.
Κατόπιν βάζουμε μια γουλιά στο στόμα μας φροντίζοντας να εισέλθει στο στόμα μας ταυτόχρονα και αέρας γιατί έτσι διευκολύνεται η γευστική εκτίμηση του κρασιού.
Εφόσον εξασκηθείτε αρκετά, θα μπορέσετε κάποια στιγμή να ονομάσετε τις γεύσεις και τα αρώματα που εντοπίζετε. Για παράδειγμα κρασιά που προέρχονται από δρύινο βαρέλι έχουν ένα άρωμα βανίλιας. Τέλος σιγά σιγά θα συστηματοποιήσετε την εξέταση σας κατατάσσοντας το κρασί ανάλογα με την ξηρότητα, την οξύτητα, την γλυκύτητα και την ισορροπία των διαφόρων στοιχείων του κρασιού.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Ένα ποτηράκι για γερή καρδιά!
- Διατροφή και ημικρανία
- Πόσο παχαίνουν τα ποτά;
- Χρήσιμα μικρόβια
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.