Οταν αγοράζουμε ένα τρόφιμο, στη συσκευασία του διαβάζουμε πολλές πληροφορίες, τις οποίες τις περισσότερες φορές δεν τις προσέχουμε.
Κάθε συσκευασμένο τρόφιμο, εκτός από την ημερομηνία λήξεως και το βάρος του, πρέπει στη συσκευασία του να παρέχει και πληροφορίες που αφορούν τα συστατικά του, τη θρεπτική του αξία, την ημερομηνία παραγωγής και την προέλευσή του.
Τα συστατικά αναγράφονται πάντα με τη σειρά (αρχίζοντας με αυτό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα). Οι πίνακες θρεπτικής αξίας δίνουν πληροφορίες για τη θρεπτική αξία του προϊόντος είτε ανά 100γρ είτε ανά μερίδα.
Η ημερομηνία παραγωγής δίνει την ακριβή ημερομηνία παραγωγής του προϊόντος και τα στοιχεία του κατασκευαστή μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε το πού έχει κατασκευαστεί το προϊόν και από ποιά εταιρεία. Μην ξεχνάτε ότι όλες αυτές οι πληροφορίες δίνουν στον καταναλωτή το δικαίωμα της επιλογής.
Δείτε αναλυτικά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις ετικέτες των τροφίμων εδώ.
Διαβάστε επίσης
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Τροφικές αλλεργίες
- Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: “για το καλό μου” ή μήπως όχι;
- 10 εταιρείες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που αγοράζουμε
- Λειτουργικά τρόφιμα. Τα τρόφιμα του μέλλοντος;
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.