Η κατανάλωση ζάχαρης έχει σαν αποτέλεσμα την παροδική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Οταν λοιπόν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, ενεργοποιείται ή έκκριση ινσουλίνης, προκειμένου τα επίπεδά της να επανέλθουν στα φυσιολογικά.
Τον διαβήτη, όμως, δεν τον προκαλεί η κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών ή άλλων υδατανθράκων. Οσα γλυκά και να φάει κάποιος, δεν πρόκειται να αναπτύξει διαβήτη, εάν δεν υπάρχει η προδιάθεση. Ο διαβήτης οφείλεται είτε στην έλλειψη ινσουλίνης είτε σε προβλήματα που σχετίζονται με τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό.
Αυτό φυσικά δεν απενοχοποιεί τη ζάχαρη και τα γλυκά, τα οποία συγκαταλέγονται στην κατηγορία των τροφίμων που προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες!
Όσον αφορά τους διαβητικούς, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη ζάχαρη και γενικά με τους απλής μορφής υδατάνθρακες. Θα πρέπει επίσης να ρυθμίζουν τη συχνότητα και την ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουν ημερησίως, ώστε να ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης τους.
Διαβάστε επίσης
- Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις θερμίδες
- Κόρντισεπς και Διαβήτης: Αποτελέσματα από μία τυχαιοποιημένη μελέτη
- Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και ρύθμιση του διαβήτη
- Τι είναι η καμπύλη σακχάρου;
- Σακχαρώδης διαβήτης: Μάθε και προφυλάξου
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.