Η πιό συχνή νόσος του ταξιδιώτη με μεγάλη διαφορά απο τις άλλες είναι το διαρροϊκό σύνδρομο. Η λεγόμενη διάρροια των ταξιδιωτών δεν προκαλείται πάντα απο συγκεκριμένο μικρόβιο. Συχνά και μόνο η αλλαγή του νερού που πίνουμε ή των διατροφικών μας συνηθειών μπορεί να είναι η αιτία.
Η αντιμετώπιση είναι
- να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας σταδιακά νερό
- αντιδιαρροικά φάρμακα
- αποφυγή γάλακτος και φρούτων
- σπανιότερα χρειάζεται ειδική θεραπεία
Συνήθως περνά σε 2-3 ημέρες. Το εμφιαλωμένο νερό είναι ένα καλό προληπτικό μέτρο σε όσους έχουν παρουσιάσει διάρροια σε προηγούμενα ταξίδια.
Να θυμάστε οτι η διάρροια απειλεί τον οργανισμό μας με αφυδάτωση. Κυρίως τα μωρά και τους ηλικιωμένους. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ανταποκριθεί ο οραγνισμός σε εύλογο χρόνο, ίσως χρειασθεί νοσοκομείο για χορήγηση υγρών με ορό.
Διαβάστε επίσης
- Νερό: Πηγή ζωής
- Είμαι συνέχεια κουρασμένος, μήπως μου λείπει μαγνήσιο;
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Η φυσιολογία της γιορτινής μέθης
- Καύσωνας είναι… θα περάσει
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.