Τα αντιβιοτικά έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την καταστροφή των “καλών” μικροβίων του σώματος μας, δηλαδή αυτού που λέγεται φυσιολογική χλωρίδα. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των μικροβίων βρίσκεται στο έντερο και συντελεί στην πέψη.
Εάν παίρνετε αντιβίωση για μικρό χρονικό διάστημα οι επιπτώσεις είναι μικρές και δεν χρειάζεται χορήγηση βιταμινών.
Η λήψη αντιβιοτικών χρήσιμο είναι να συνοδεύεται από διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Γιαούρτι σακούλας είναι επίσης χρήσιμο 1-2 ώρες πριν η μετά τη λήψη του αντιβιοτικού.
Εάν παίρνετε αντιβίωση για διάστημα άνω των δύο εβδομάδων, τότε υπάρχει πιθανότατα έλλειψης βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Κ. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται πιθανότατα αναπλήρωση.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Φαγητό εστιατορίου χαμηλό σε λιπαρά; Γιατί όχι!
- Κληρονομικότητα και λοιμώξεις
- Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες: ο μεγάλος σαμποτέρ
- Πρωϊνό. Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.