Σε ένα μικρό ποσοστό είναι δυνατό να παρουσιασθεί μια μικρή παροδική επιβάρυνση στο συκώτι (ήπαρ), που όμως παύει να υπάρχει μετά τη διακοπή του φαρμάκου για τη χοληστερίνη.
Οταν ο γιατρός μας συστήσει φάρμακα για τη χοληστερίνη, κυρίως αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ‘στατινών’, θα μας ζητήσει παράλληλα να κάνουμε περιοδικά κάποιες εξετάσεις για το ενδεχόμενο τα φάρμακα αυτά να προκαλέσουν κάποια επιβάρυνση στη λειτουργία του ήπατος, που εκφράζεται με αυξημένες τιμές των τρανσαμινασών (SGOT, SGPT) στο αίμα.
Στην σπάνια περίπτωση που οι τρανσαμινάσες αυξηθούν πολύ, τότε ενδέχεται να μας συστήσει τη διακοπή του φαρμάκου.
Ωστόσο, ειδικά με τα νεώτερα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, αυτό πολύ σπάνια συμβαίνει και το κυριότερο, η ‘βλάβη’ είναι αναστρέψιμη, παύει δηλαδή να υπάρχει μετά τη διακοπή του φαρμάκου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες που το πρόβλημα της αυξημένης χοληστερίνης είναι μεγαλύτερο και οι δόσεις των φαρμάκων που χορηγούνται επίσης μεγαλύτερες σχετικά με την Ευρώπη, οι γιατροί φαίνεται ότι δεν ανησυχούν με την μικρή αύξηση των τρανσαμινασών σε σύγκριση με τα ευεργετικά αποτελέσματα της χορήγησης.
Διαβάστε επίσης
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Αν έχετε έλκος (στομάχου ή δωδεκαδακτύλου), ποιά φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται;
- Παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων
- Φαρμακογενής βήχας
- Αυξημένες τρανσαμινάσες. Τι μπορεί να σημαίνουν;
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.