Η καρδιά μας χτυπάει ακούραστα και συνεχώς 24 ώρες το 24ωρο γύρω στις 75 φορές κάθε λεπτό! Μερικές φορές πάλλεται με μεγαλύτερη συχνότητα και αυτό λέγεται ταχυκαρδία. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται για να ανταποκριθεί σε αυξημένες ανάγκες του σώματος. Αλλοτε πάλι μπορεί να σημαίνει κάποια διαταραχή της υγείας μας.
Οταν οι ανάγκες του οργανισμού μας για ενέργεια είναι αυξημένες τότε η καρδιά πάλλεται με μεγαλύτερη συχνότητα για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Μερικά παραδείγματα είναι όταν τρέχουμε, γυμναζόμαστε ή καταβάλλουμε έντονη σωματική προσπάθεια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση stress. Φόβος, αγωνία ή έντονη συγκίνηση είναι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία.
Ολα αυτά όμως είναι φυσιολογικά και η συχνότητα με την οποία πάλλεται η καρδιά μας θα επανέλθει στο φυσιολογικό, όταν περάσει το αίτιο που προκάλεσε την ταχυκαρδία.
Σε κάποιες περιπτώσεις η ταχυκαρδία μπορεί να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα υγείας λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό. Ετσι, ο πυρετός, η αναιμία, ο υπερθυρεοειδισμός συχνά εμφανίζουν ταχυκαρδία. Η λήψη κάποιων φαρμάκων επίσης. Η καρδιακή ανεπάρκεια και κάποιες αρρυθμίες συνδυάζονται συχνά με ταχυκαρδία. Σ΄ όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.
Διαβάστε επίσης
- Πώς διακρίνουμε μια ιογενή λοίμωξη από μια μικροβιακή
- Θυρεοειδής και παχυσαρκία
- Τι είναι το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας;
- Οζώδης βρογχοκήλη θυρεοειδούς αδένα
- Όταν το μωρό μας αρρωσταίνει…
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.