Ακούτε συχνά οτι οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια κλπ) παχαίνουν, μπορεί να σας πειράξουν στο στομάχι, οτι πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν υψηλό ουρικό οξύ και χοληστερόλη.
Ωστόσο, περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό (με προϋπόθεση οτι καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες).
Όλα αυτά είναι πολύ σωστά.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν οτι τα αμύγδαλα, αλλά και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε ενδέχεται να προσφέρουν κάποια προστασία στους καπνιστές απέναντι στον κίνδυνο που διατρέχουν να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμη σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα υποστηρίζεται οτι τα αμύγδαλα μπορούν να δράσουν προστατευτικά απέναντι στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου σε ποντικούς.
Οι μελέτες αυτές είναι πάντα ενδιαφέρουσες. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να βρούν απόλυτη εφαρμογή στη φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού.
Διαβάστε επίσης
- Είμαι συνέχεια κουρασμένος, μήπως μου λείπει μαγνήσιο;
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Καρκίνος του μαστού και πρόληψη
- Σταυρανθή και καρκίνος
- Η αυτοεξέταση ως προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του μαστού
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.