Στη μεγάλη πλειοψηφία, η πρόπτωση μιτροειδούς δεν παρουσιάζει συμπτώματα και δεν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία.
Ο γιατρός σας άκουσε ένα “μικρό φύσημα” ή κάποιο “κλίκ” κατά την ακρόαση της καρδιάς, κατόπιν σας ζήτησε να κάνετε ένα υπερηχογράφημα καρδιάς και τελικά σας είπε οτι έχετε “πρόπτωση μιτροειδούς”.
Πρόκειται για μια πολύ συχνή διαταραχή της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς. Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης.
Στη μεγάλη πλειοψηφία, η πρόπτωση μιτροειδούς δεν παρουσιάζει συμπτώματα και δεν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία. Η αιτιολογία της δεν είναι ακριβώς γνωστή, αλλά από πολλούς θεωρείται οτι γεννιέται κανείς με αυτή, είναι δηλαδή αυτό που λέμε συγγενής πάθηση.
Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζει κανείς οτι έχει πρόπτωση μιτροειδούς και να το αναφέρει πάντα στο γιατρό του, ώστε αυτός να του δώσει προφυλακτική αντιβίωση πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρική πράξη (πχ εξαγωγή δοντιού).
Κι αυτό διότι θεωρείται οτι ένα άτομο που έχει πρόπτωση μιτροειδούς διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας (επιπλοκή που σχετίζεται με φλεγμονή των βαλβίδων της καρδιάς) μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Εδώ η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα μία απλή και χρήσιμη εξέταση
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Αρρυθμίες: Τα φτερουγίσματα της καρδιάς
- Τα παράδοξα με την αντιβίωση
- Άγχος και Καρδιά
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.