Συνέντευξη Τύπου ΣΕΒΙΤΕΛ, 11 Νοεμβρίου 2003
Το ανώνυμο, χύμα ελαιόλαδο, που διακινείται κυρίως σε 16κιλους τενεκέδες και αγοράζεται από τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζεται, σε πολύ υψηλό ποσοστό, ποιοτικά υποβαθμισμένο ή και νοθευμένο, και εξαιτίας αυτού με μειωμένη διατροφική αξία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).
Εκτός από τον έλεγχο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δειγμάτων
χύμα ελαιολάδου, ερευνήθηκε και η αντίληψη των καταναλωτών σχετικά
με το ελαιόλαδο που
πιστεύουν ότι αγοράζουν. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή προκύπτει
ότι:
9 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο για την
ποιότητά του θεωρώντας το αγνό και ανόθευτο.
Η απόκλιση από την πραγματικότητα αλλά και το μέγεθος της παραπλάνησης των καταναλωτών είναι εντυπωσιακά γιατί, σύμφωνα με τις φυσικοχημικές αναλύσεις των δειγμάτων του χύμα ελαιολάδου που πραγματοποίησε η Εταιρία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τροφίμων (ΕΤΑΤ), αποδεικνύεται ότι:
7 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν ένα νοθευμένο, οξειδωμένο ή ποιοτικά υποβαθμισμένο προϊόν και μόνο 1 στους 10 τελικά αγοράζει πραγματικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Τα ευρήματα της έρευνας αυτής έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχα περσινής έρευνας του ΣΕΒΙΤΕΛ τον Σεπτέμβριο του 2002 και του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατά το 2000.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, εξετάστηκε η διατροφική αξία των δειγμάτων του χύμα ελαιολάδου. Στόχος να αξιολογηθεί ο βαθμός διατήρησης των ευεργετικών συστατικών που περιέχει το ελαιόλαδο και κατά πόσο επηρεάζεται από την ανεξέλεγκτη χύμα διακίνησή του.
Όπως δήλωσε η επιστημονικώς υπεύθυνη της έρευνας Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Μαρία Τσιμίδου: «Η διατροφική αξία του ελαιολάδου, εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα οφείλεται και στην παρουσία συστατικών, όπως οι πολικές φαινόλες, τοκοφερόλες, χλωροφύλλες, καροτενοειδή, σκουαλένιο και φυτοστερόλες. Τα συστατικά αυτά, γνωστά και ως ήσσονα, παρότι απαντώνται σε χαμηλά επίπεδα, θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία. Πολλά από αυτά συμβάλλουν και στην εμπορική ποιότητα του προϊόντος καθώς έχουν αντιοξειδωτική δράση κατά την αποθήκευση στο σκοτάδι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα περισσότερα δείγματα (~70%) όχι μόνο δεν πληρούσαν τους όρους του κανονισμού αλλά μπορεί να χαρακτηρισθούν υποβαθμισμένα ως προς την περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολικές φαινόλες και η α-τοκοφερόλη».
«Σ αυτό ακριβώς το σημείο θέλω να επισημάνω τη σημασία και τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για το καταναλωτικό κοινό από την εφαρμογή του νέου Κοινοτικού Κανονισμού 1019/02, ο οποίος ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2003, μετά από αναβολή 1 έτους. Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που συνεπάγεται η ανεξέλεγκτη διακίνηση του χύμα ελαιολάδου, ο νέος Κανονισμός απαγορεύει την από οιονδήποτε πώληση ελαιολάδου στον τελικό καταναλωτή σε 16κιλο τενεκέ. Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό, το ελαιόλαδο θα πρέπει να πωλείται σε συσκευασίες μέχρι 5 λίτρων, σφραγισμένες και με την επισήμανση που προβλέπεται», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης.
Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε επίσης η νέα ενημερωτική εκστρατεία με θέμα την προστασία του καταναλωτή από το ανεξέλεγκτο χύμα ελαιόλαδο, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Γεωργίας και τον ΣΕΒΙΤΕΛ.
Ομιλητές στη Συνέντευξη Τύπου ήταν : ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Μαρία Τσιμίδου, ο κ. Λεωνίδας Βοστάνης, Α Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ και η κα Ιωάννα Πετροχείλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΤΑΤ.
Διαβάστε επίσης
- Φαγητό εστιατορίου χαμηλό σε λιπαρά; Γιατί όχι!
- Αυξήστε τα μονοακόρεστα
- Ελαιόλαδο, το νόστιμο φάρμακο
- Μαγειρέψτε στο σπίτι πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.