Η απόφαση να ξεκινήσουμε δίαιτα δεν είναι κάτι που μας χαροποιεί, αλλά δεν μπορεί να αφορά πάντα την… επόμενη Δευτέρα. Παρ΄ όλες τις ευγενικές παροτρύνσεις του συντρόφου μας ή ίσως και του γιατρού μας, το να αρχίζουμε να τρώμε κάθε μέρα ότι ακριβώς γράφει ένα χαρτί και να μετράμε ακόμα και τις μπουκιές μας, φαντάζει δύσκολο. Η σκέψη ότι πρέπει για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα να τρώμε διάφορα περίεργα φαγητά, τα οποία πρώτη φορά βλέπουμε στη ζωή μας και να στερηθούμε τις αγαπημένες μας συνταγές, μας αποθαρρύνει. Και φυσικά τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν πρέπει να διαλέξουμε, ποια από τις διάφορες δίαιτες, που μας προτείνουν διάφοροι φίλοι και γνωστοί ή έχουμε διαβάσει σε κάποιο περιοδικό, θα ακολουθήσουμε.
Ποιά είναι τελικά η σωστή δίαιτα;
Δίαιτες υπάρχουν πάρα πολλές. Θα έχετε ακούσει για χημικές δίαιτες, για δίαιτες μεταβολισμού, για δίαιτες ανάλογα με την ομάδα αίματος και γενικότερα για “μαγικές” δίαιτες. Επίσης θα έχετε ακούσει για τις διάσημες δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Η αλήθεια όμως είναι ότι η απώλεια βάρους που πιθανόν να επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας οφείλεται απλά και μόνο στις λίγες θερμίδες τις οποίες παρέχει. Πολύ απλά δηλαδή, γιατί τρως λιγότερο.
Δεν φαίνεται να υπάρχει, μέχρι σήμερα, ειδική δίαιτα αδυνατίσματος επιστημονικά τεκμηριωμένη. Ο περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης λοιπόν, αλλά ακόμα καλύτερα και της παράλληλης αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης (δηλαδή σωματική άσκηση), εξακολουθεί να αποτελεί τον πιό αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο απώλειας βάρους.
Τι πρέπει να κάνετε
Οταν αποφασίζετε να ακολουθήσετε κάποιο διαιτολόγιο απώλειας βάρους, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποιες αρχές. Το διαιτολόγιο απώλειας βάρους θα πρέπει να ακολουθεί πάντα τις αρχές της σωστής διατροφής.
Ποικιλία – μέτρο – ισορροπία
Εάν θέλετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή απώλεια λιπώδους ιστού και όχι άλιπης μάζας και να μην επαναποκτήσετε τα χαμένα κιλά, θα πρέπει να τρώτε από όλες τις ομάδες τροφίμων. Οι υδατάνθαρακες θα πρέπει να ξεπερνούν πάντα το 50% της ενέργειας, οι πρωτεΐνες δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% και τα λιπαρά δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας.
Μην επιδιώκετε να χάνετε γρήγορα κιλά. Ενα κιλό την εβδομάδα, αν χάνετε, ακούγεται ιδανικό. Έχετε υπομονή. Η δίατα είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι.
Γυμναστείτε, κολυμπήστε, χορέψτε ή απλά περπατήστε
Προσπαθείστε να κινείστε όσο περισσότερο γίνεται. Εάν το γυμναστήριο σας απωθεί και σα λέξη μόνο, περπατάτε όσο το δυνατόν πιό συχνά. Η φυσική άσκηση εκτός από το ότι περιορίζει την απώλεια μυικού ιστού, βοηθάει στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης με όλα τα ευεργετικά επακόλουθα.
Συμβουλή από ειδικό
Εάν θεωρείστε ιδιαίτερα παχύσαρκοι ή έχετε κάποιο μεταβολικό νόσημα και πρέπει να χάσετε πολύ βάρος, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθείτε το γιατρό σας και φυσικά κάποιον ειδικό επιστήμονα (διατροφολόγο ή διαιτολόγο) οι οποίοι θα συνεργαστούν για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς να έχετε προβλήματα υγείας.
Διαβάστε επίσης
- Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες
- Συναισθηματική διατροφή: Η ψυχολογία στο αδυνάτισμα
- Διατροφή και ημικρανία
- Θυρεοειδής και παχυσαρκία
- Υπάρχει φάρμακο για την παχυσαρκία;
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.