Το Πάσχα αποτελεί για τους Ελληνες μια ευκαιρία επιστροφής στις διατροφικές ρίζες. Η έξοδος προς τα πατρογονικά εδάφη, η ευφορία που συνοδεύει την άνοιξη και την Ανάσταση, η περίοδος νηστείας που προηγήθηκε, η έμφυτη τάση του Ελληνα για την καλοφαγία και την πληθωρική διατροφή, είναι παράγοντες που θα οδηγήσουν αρκετούς σε διατροφικές υπερβολές την ημέρα του Πάσχα.
Υπερβολές, που το βράδυ της Κυριακής, μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση προβλημάτων, τα οποία ποικίλουν από την ήπια δυσπεψία και τη γκρίνια, έως τις σοβαρές επιπλοκές από διάφορα συστήματα του οργανισμού. Ανθρωποι, με προβλήματα υγείας, θα πρέπει να προσέξουν και να προσπαθήσουν να είναι όσο το δυνατόν πιο συντηρητικοί στις υπερβολές τους.
Η δυσπεψία, η πιο ήπια και συνάμα η πιο συχνή επιπλοκή, αντιμετωπίζεται με την ηρεμία και τα ήπια, μαλακτικά ροφήματα, όπως είναι το χαμομήλι. Μην πίνετε πολύ νερό μετά το φαγητό ή μην χρησιμοποιείτε αντιόξινα ή αντιελκωτικά φάρμακα, γιατί με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνετε την πέψη.
Μετά από ένα βαρύ γεύμα, το καλύτερο φάρμακο είναι το περπάτημα για λίγη ώρα, η αποφυγή κατάκλισης και η αποχή από το φαγητό για κάποιο διάστημα. Ανθρακούχα αναψυκτικά (κόλες, σόδες κλπ) ενδεχομένως να επιτείνουν το κοιλιακό φούσκωμα. Κάποιο “ζωντανό” γιαούρτι ενδεχομένως να βοηθήσει.
Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια συχνή κατάσταση, που οφείλεται στην ύπαρξη κάποιων τοξινών στα τρόφιμα. Εκδηλώνεται με συνεχείς εμέτους, χωρίς την εμφάνιση πυρετού ή διάρροιας και για την πρόληψη θα πρέπει να αποφεύγουμε να αποφεύγουμε να αφήνουμε το φαγητό αρκετή ώρα εκτός ψυγείου χωρίς να το χρησιμοποιήσουμε.
Η θεραπεία συνίσταται στη δίαιτα, στη λήψη αντιεμετικών φαρμάκων και στη σταδιακή χορήγηση υγρών. Συνήθως μετά από 1-2 ημέρες, η συνδρομή περνάει από μόνη της.
Η βαριά κουζίνα, με μαγειρίτσα, αυγολέμονο, λίπη, ο παχύς οβελίας, τα πολλά αυγά, το αλκοόλ, η αποφυγή χρησιμοποίησης ελαιόλαδου και η χρησιμοποίηση αντ’ αυτού, μαργαρινών ή ζωικών λιπών, είναι ό,τι πρέπει για την εμφάνιση επιπλοκών από τα χοληφόρα, ειδικά σε άτομα με ιστορικό λιθίασης στην περιοχή.
Ετσι, οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού. Η εμφάνιση κωλικού στην περιοχή του συκωτιού, εμέτων και χαμηλού πυρετού, είναι ένδειξη μεταφοράς στο νοσοκομείο.
Η οξεία χολοκυστίτιδα (η κατάσταση που αντιστοιχεί στα παραπάνω συμπτώματα) μπορεί να περάσει μόνη της σε λίγες ώρες, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε οξεία χολαγγειίτιδα (ψηλός πυρετός με ρίγος, ίκτερος) ή οξεία παγκρεατίτιδα, καταστάσεις βασανιστικές για τον άρρωστο και δύσκολες ως προς την αντιμετώπιση.
Διαβάστε επίσης
- Διαλέγοντας παγωτό
- Οι τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο
- Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις θερμίδες
- Πρωϊνό. Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας
- Μελομακάρονα εναντίον κουραμπιέδων
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.