Όλοι γνωρίζουν τί σημαίνει η ακμή και σχεδόν όλοι έχουν περάσει ένα μικρό διάστημα της ζωής τους παρέα με τα αντιπαθητικά σπυράκια και τους ερεθισμούς που περιλαμβάνει η ακμή ως κατάσταση. Τί γίνεται όμως όταν η εφηβεία περάσει αλλά η ακμή συνεχίζει να εμφανίζεται περιστασιακά; Οι δερματολόγοι έχουν διατυπώσει την άποψή τους σε σχέση με την εμφάνιση ακμής σε μετεφηβική περίοδο. Το άγχος, λένε, είναι υπαίτιο για ποικίλες καταστάσεις σχετικές με το δέρμα μας όπως και ορμονικές μικρομεταβολές που μπορεί να έχουν σχέση με την εμφάνιση ακμής. Με ποιο ακριβώς μηχανισμό το άγχος δρα και επηρεάζει την κατάσταση του δέρματος δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη. Η κυριότερη θεωρία όμως είναι αυτή που σχετίζεται με τις ορμόνες. Το άγχος επιταχύνει την έκκριση ορισμένων ορμονών οι οποίες δρουν σε υποδοχείς του δερματικού ιστού, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής σμήγματος και εκδήλωση ερεθιστικών παραγόντων ακμής.
Πλήρη γεύματα
Το πρώτο μεγάλο αγκάθι στον τρόπο ζωής είναι η διατροφή μας. Εκτός του ότι δεν τρώμε σωστά με την έννοια ότι δεν φροντίζουμε να λαμβάνουμε από την τροφή καθημερινά τα απαραίτητα για την λειτουργία του οργανισμού συστατικά και βιταμίνες, παραλείπουμε και γεύματα λόγω έλλειψης χρόνου. Το σώμα μας αντιδρά στην έλλειψη των γευμάτων, παρουσιάζει αγχωτικές εκδηλώσεις, μειωμένη αντοχή και ενέργεια. Αυτό έχει συνέπεια στην κατάσταση του δέρματος, το οποίο ουσιαστικά είναι ο καθρέφτης του εσωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού.
Τι θα πούμε για τον ύπνο;
Οι ρυθμοί στους οποίους ζούμε και κινούμαστε έχουν γίνει εξοντωτικοί για τον οργανισμό. Η δουλειά κλέβει το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου μας και εμείς ανάλογα κλέβουμε χρόνο από την ξεκούραση και τον ύπνο, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ζωής. Η έλλειψη ύπνου όμως ή η ηθελημένη στέρησή του από τον οργανισμό μας δημιουργεί άγχος, άγχος το οποίο συνεπάγεται εκδηλώσεις ακμής στο δέρμα.
Καλλυντικά προϊόντα
Προϊόντα για τη φροντίδα του προσώπου έχουν πολλές φορές κατηγορηθεί ότι προκαλούν ακμή ή αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό αληθεύει σε κάποιες περιπτώσεις, για αυτό θα πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά και πάντα σε σχέση με τον τύπο δέρματος το κατάλληλο προϊόν. Κάντε φειδωλή χρήση των εκάστοτε προϊόντων που αγοράζετε και καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας τουλάχιστον μια φορά ημερησίως.
Πώς να την αντιμετωπίσετε
Τα προϊόντα και οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζεται η εφηβική ακμή δεν έχουν σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης της ακμής των ενηλίκων. Τα προϊόντα αυτά είναι συνήθως πολύ σκληρά για το pH του δέρματος και προκαλούν ξήρανση.
Η αντιμετώπιση της ακμής των ενηλίκων είναι μια συνδυαστική θεραπεία που περιλαμβάνει την κατάλληλη διατροφή, σωστές δόσεις ξεκούρασης και χρήση προϊόντων σύγχρονης κοσμετολογίας. Σε όλα αυτά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό του δέρματος που θα σας κατατοπίσει ακριβώς για τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.
Διαβάστε επίσης
- Συναισθηματική διατροφή: Η ψυχολογία στο αδυνάτισμα
- Έχω φαγούρα, είναι σοβαρό;
- Κρύα χέρια και πόδια
- Τι είναι το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας;
- Αντιμετωπίζονται ασθένειες με θαλασσοθεραπεία;
Πτυχιούχος των ΤΕΙ Αθηνών. Επιπρόσθετες σπουδές στο επαγγελματικό μακιγιάζ, permanent make up και εναλλακτικές θεραπείες. Έχει συνεργαστεί με έγκριτους ιατρούς των ειδικοτήτων πλαστικής και δερματολογίας. Κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε ειδικές στήλες περιοδικών, και έχει ασχοληθεί με την Αισθητική Γυμναστική.