Η σημερινή κατάσταση
Για μερικούς ανθρώπους η λέξη “πρόγραμμα”, τους δημιουργεί αυτόματα μία απέχθεια και μία αίσθηση ότι εάν ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα στη ζωή τους θα νιώθουν καταπίεση και μιζέρια.
Είναι βέβαια γεγονός ότι σήμερα με την “τρελή καθημερινότητα” μέσα στις μεγάλες πόλεις, υπάρχει μία τάση πολλών ανθρώπων να “ξεφεύγουν” στις ελεύθερες ώρες τους, κάνοντας πράγματα που τους “ευχαριστούν” και τους “χαλαρώνουν”.
Βέβαια όταν οι ίδιοι άνθρωποι παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα υγείας (από τα “απλά” έως τα “δύσκολα”), απαιτούν από τη μοντέρνα ιατρική στην οποία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, να τους θεραπεύσει (ουσιαστικά να τους αφαιρέσει τα συμπτώματα), χωρίς ίσως να τους περνάει καν από το μυαλό ότι ένα σημαντικό κομμάτι από τις αιτίες αυτών των ασθενειών βρίσκεται στον τρόπο που ζουν, εργάζονται, αλλά και …διασκεδάζουν επί αρκετά χρόνια.
Όταν κάποιος άνθρωπος απομακρυνθεί για λίγο από τη μεγάλη πόλη, τότε είναι πιό εύκολο να παρατηρήσει τους ρυθμούς της φύσης και το ότι η όλη Δημιουργία “έχει κάποιο πρόγραμμα”: είναι κοινά παραδεκτό από όλους ότι ο ήλιος θα ανατείλει το πρωί από την Ανατολή και το βράδυ θα δύσει στη Δύση.
Επίσης το καλοκαίρι θα πρέπει να κάνει ζέστη και το χειμώνα κρύο. Στη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και “κίνηση”, ενώ το βράδυ, όπως ήδη αναφέρθηκε, “η φύση ησυχάζει”.
Η ανάπτυξη των φυτών ακολουθεί ένα πρόγραμμα από το πρώτο φύτρωμα ενός σπόρου, μέχρι την πλήρη και εκδηλωμένη ομορφιά ενός ανθισμένου δένδρου, και τελικά η ζωή όλων των πλασμάτων ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς.
Οι πανάρχαιοι φυσικοί ρυθμοί
Oλα αυτά είναι τόσο απλά, τόσο αληθινά, και είναι κυριολεκτικά “μπροστά στα μάτια μας”, αλλά πολλοί άνθρωποι (για να μην πούμε οι περισσότεροι), είτε τα θεωρούν δεδομένα και δεν ασχολούνται μαζί τους, είτε τα προσπερνούν προσπαθώντας να ζήσουν “ανεξάρτητα” από αυτά.
Θεωρείται δηλαδή (σχεδόν) δεδομένο ότι, για παράδειγμα, η ύπαρξη του ηλεκτρισμού και άρα η δυνατότητα να έχουμε φώτα στη διάρκεια της νύχτας, μας επιτρέπει να ξενυχτούμε μέχρι το πρωί “διασκεδάζοντας”.
Είναι όντως γεγονός ότι δεν πρόκειται να πεθάνει κανείς απλώς και μόνο επειδή έχει ξενυχτήσει ένα βράδυ. Το “αμορτισέρ” της υγείας ενός ανθρώπου αντέχει σε αρκετές παραβιάσεις του φυσικού ρυθμού.
Είναι επίσης προφανές όμως ότι όταν κάποιος κοιμάται την ημέρα και εργάζεται τη νύχτα, τότε τα θεμέλια της υγείας του υποσκάπτονται και το “αμορτισέρ” συναντά συνεχώς μεγάλες “λακκούβες”. Το λογικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εμφάνιση ανισορροπιών οι οποίες θα οδηγήσουν σταδιακά στην εκδήλωση κάποιας ασθένειας.
Και τελικά, αυτό που καθημερινά συμβαίνει είναι ότι η συνεχής παραβίαση των φυσικών ρυθμών και η ζωή χωρίς κάποιο “υγιεινό” πρόγραμμα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ασθένειες.
Το μόνο που μένει είναι να καθοριστεί ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων και σε αυτό θα παίξει ρόλο από τη μία μεριά η στιβαρότητα και η καλή κατασκευή του “αμορτισέρ”, από την άλλη το μέγεθος της κάθε λακούβας που θα συναντά και τέλος (παράλληλα βέβαια με όλα αυτά), η καλή “συντήρηση” στη διάρκεια της πορείας.
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr