Πολλά από τα φαγητά τα οποία βρίσκονται στο ελληνικό διαιτολόγιο, πολλοί τα αποφεύγουν και δεν τα μαγειρεύουν, είτε επειδή βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους είτε γιατί πιστεύοουν ότι δεν ενδείκνυνται, επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Ομως υπάρχουν πολλοί τρόποι να τροποποιηθούν πολλές παραδοσιακές συνταγές, είτε αφαιρώντας είτε αντικαθιστώντας κάποιο συστατικό, ή αλλάζοντας τον τρόπο παρασκευής. Πολλές συνταγές απαιτούν πολύ βούτυρο ή λάδι ή ακόμα και πολύ αλάτι ή ζάχαρη. Το Care σας δίνει χρήσιμες συμβουλές με τις οποίες μπορείτε να τροποποιήσετε κάποιες συνταγές και να μπορείτε να απολαμβάνετε κάποια αγαπημένα αλλά ίσως “απαγορευμένα” φαγητά.
Αν υπάρχει πρόβλημα βάρους, τότε θα πρέπει να μειώσετε κυρίως τα λιπαρά στη διατροφή σας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα αφαιρέσετε τα λιπαρά από τη διατροφή, το οποίο ούτως ή άλλως είναι πάρα πολύ δύσκολο πρακτικά και βέβαια δεν ωφελεί.
Στα φαγητά όπου η μοναδική πηγή λιπιδίων είναι το προστιθέμενο λίπος της συνταγής, όπως για παράδειγμα τα όσπρια και τα λαδερά, θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα στο λάδι.
Φυσικά για ακόμα μία φορά να επισημανθεί ότι το λάδι αυτό θα πρέπει να είναι Αγνό Παρθένο Ελαιόλαδο και όχι άλλο φυτικό λάδι ή λίπος. Ξεχάστε λοιπόν τα σπορέλαια, τα οποία συχνά διαφημίζονται και σαν πιο ελαφριά γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ολα τα έλαια αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες (9 KCal/g).
Επιπλέον το ελαιόλαδο λόγω των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παρέχει καλύτερη γεύση χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα, σε σχέση με τα σπορέλαια.
Οταν μαγειρεύετε, μην προσθέτετε το λάδι με το μπουκάλι, ξεχνώντας να σταματήσετε. Ωραίο και υγιεινό το λαδάκι, αλλά με μέτρο.
Σε πιο σύνθετα φαγητά όπως για παράδειγμα το παστίτσιο, για να μειώσετε τις θερμίδες και να μετατρέψετε το φαγητό σε πιο υγιεινό, πρέπει να προσέξετε περισσότερο.
Τα ζυμαρικά βράστε τα και μην προσθέσετε λίπος (βούτυρο ή λαδι). Απλά σουρώστε τα. Μαγειρέψτε τον κιμά με λίγο λάδι. Ο κιμάς έχει ούτως ή άλλως λίπος, ακόμα και αν προέρχεται από άπαχο κομμάτι κρέατος.
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ με ημίπαχο γάλα, μειώστε το βούτυρο και προσθέσετε λιγότερα αυγά. Ακόμα και 2 αυγά είναι αρκετά.
Αυτές οι αλλαγές θα μειώσουν σημαντικά τις θερμίδες στο συγκεκριμένο φαγητό, κανοντάς το και πιο light αλλά και πιο υγιεινό.
Αλλα φαγητά τα οποία απαιτούν το τηγάνισμα κάποιων επιμέρους συστατικών, μπορούν να τροποποιηθούν, ψήνοντας στη σχάρα αντί να τηγανίσετε.
Φυσικά το ίδιο ισχύει για όλα τα τηγανητά. Οσο μπορείτε να περιορίζετε το τηγάνι και ιδιαίτερα τη χρήση φριτέζας. Το ελαιόλαδο θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να αποτελεί την πρώτη επιλογή.
Προτιμήστε τα τυριά με χαληλότερη περικτικότητα σε λίπος. Τα τυριά αυτά είναι η φέτα, η μοτασαρέλα αλλά και τα κίτρινα τυριά τύπου Ενταμ ή Εμενταλ.
Αντι κρέμας γάλακτος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι στραγγιστό με λίγα λιπαρά ή και γάλα, το οποίο ακόμα και αν είναι πλήρες έχει πολύ λιγότερα λιπαρά.
Αν νομίζετε ότι αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει πολύ το γεύση του φαγητού, χρησιμοποιήστε μισό μέρος κρέμα και μισό γιαούρτι ή γάλα. Υπάρχουν βέβαια και οι κρέμες γάλακτος με μειωμένα λπαρά, οι οποίες δεν παύουν βέβαια να περιέχουν λιπαρά σε σημαντική περιεκτικότητα.
Στα περισσότερα γλυκά, για να αλλάξουμε κατηγορία, μπορείτε κάλλιστα να μειώσετε τη ζάχαρη που προβλέπει η συνταγή κατά το ένα τέταρτο ή ακόμα και κατά το ένα τρίτο, προσθέτοντας λίγο περισσότερο γάλα, όπως για παράδειγμα στα κέικ ή σε μπισκότα ή κουλουράκια.
Στις πίττες να αποφεύγετε τη σφολιάτα, η οποία είναι πλούσια σε λίπος και προτιμήστε φύλλο κρούστας ή αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση ανοίξτε το δικό σας φύλλο.
Για να μειώσετε το αλάτι χρησιμοποιείστε μυρωδικά και μπαχαρικά. Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλη ποικιλία από όλα τα μυρωδικά είτε ξερά είτε φρέσκα τα οποία προσδίδουν στο φαγητό πολύ καλή γέυση.
Επιπλέον πολλά μυρωδικά είναι και πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάτε και το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Μειώστε το αλάτι σταδιακά, ώστε να μη σας φανεί πολύ έντονη η αλλαγή στη γεύση. Προσθέστε τα μπαχαρικά κατά το τέλος του μαγειρέματος.
Για το κρέας, μία πολύ καλή ιδέα είναι να το μαρινάρετε από πριν, ώστε να χρειάζεται να προσθέσετε λιγότερο αλάτι για γεύση.
Προσοχή στους κύβους για ζωμό και σε άλλα ανάλογα προϊόντα. Περιέχουν σημαντική ποσότητα αλατιού.
Οι συμβουλές αυτές πρέπει να ακολουθούνται για τα φαγητά και τα γλυκά, τα οποία μαγειρέυετε τακτικά. Εάν υπάρχει καποιο ιδιαίτερα “παχυντικό ή ανθυγιεινό” φαγητό ή γλυκό το οποίο το μαγειρεύετε …μία φορά το χρόνο , δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να κάνετε αλλαγές. Απολαύστε το χωρίς τύψεις, αρκεί να προσέχετε με τα φαγητά τα οποία βρίσκονται συχνά στο διαιτολόγιό σας.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Φαγητό εστιατορίου χαμηλό σε λιπαρά; Γιατί όχι!
- Διαλέγοντας παγωτό
- Οι τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο
- Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις θερμίδες
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.