Ένα …κρίσιμο ερώτημα. H βιταμίνη Α είναι μία από τις σπουδαιότερες βιταμίνες για την υγεία του ανθρώπου, όμως θα πρέπει να προσέχουμε να τη λαμβάνουμε με την τροφή μας, καθώς το σώμα μας δυστυχώς δεν μπορεί να την συνθέσει.
Ποιά όμως είναι ακριβώς η απαραίτητη ημερήσια ποσότητα; Κατ’ αρχήν ας εξηγήσουμε κάτι βασικό. Πρίν σας αποκαλύψουμε το “μυστικό”, ας σας μιλήσουμε λίγο για τον ρόλο της βιταμίνης αυτής στον οργανισμό μας που είναι η εν γένει προστασία των βλεννογόνων του ανθρώπινου σώματος και ειδικά του πνεύμονα.
Από τα πανάρχαια χρόνια υπάρχουν αναφορές σχετικά με τη θεραπευτική χρήση άφθονης ποσότητας λαχανικών στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου ο οποίος έπασχε από οποιαδήποτε πνευμονική νόσο.
Οι σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι η βιταμίνη Α ενισχύει τη γενική κατάσταση του πνεύμονα, δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιό εύκολα οι διάφορες πνευμονικές λοιμώξεις και υπάρχουν ήδη τεκμηριωμένες περιπτώσεις για τον θετικό της ρόλο στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.
Είναι βέβαια γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α μπορούν (σε μακροχρόνια κατανάλωση) να προκαλέσουν συμπτωματολογία υπερβιταμίνωσης και αυτό διότι η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή (όπως και οι D, Ε και Κ) και η περίσσειά της στον οργανισμό δεν μπορεί να αποβληθεί με τα ούρα (όπως γίνεται με τις Β και C, οι οποίες ποτέ δεν προκαλούν οποιοδήποτε πρόβλημα σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος διότι πολύ απλά η όποια επιπλέον ποσότητα περισσεύει, θα αποβληθεί με τα ούρα).
Πώς πρέπει να λαμβάνεται η βιταμίνη Α;
Η χορήγηση της βιταμίνης Α θα πρέπει να γίνεται στη μορφή της προβιταμίνης της η οποία ονομάζεται Β-καροτίνη και η οποία είναι υδατοδιαλυτή. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός θα προσλάβει την ποσότητα της Β-καροτίνης που του χορηγούμε, θα μετατρέψει μόνο την ποσότητα που χρειάζεται σε βιταμίνη Α την οποία και θα χρησιμοποιήσει κατάλληλα, όλη δε η ποσότητα της Β-καροτίνης η οποία τυχόν δεν θα χρειαστεί, θα αποβληθεί με τα ούρα, χωρίς να προκαλέσει καμμία απολύτως βλάβη.
Υπάρχουν πιθανώς κάποια προβλήματα;
Υπήρξε πρόσφατα μεγάλη συζήτηση στην Αμερική σχετικά με τα αποτελέσματα μίας έρευνας η οποία έδειξε ότι η χρήση Β-καροτίνης (και η κατανάλωση των λαχανικών που την περιέχουν), δεν προστατεύει τελικά από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν Β-καροτίνη, εμφανίστηκε καρκίνος. Το μήνυμα όμως το οποίο κατάλαβε το κοινό διαβάζοντας τους τίτλους των εφημερίδων ήταν το ότι “η Β-καροτίνη προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα”!
Αυτή η έρευνα έγινε έχοντας σαν “δείγμα” βαρείς (και μακροχρόνιους – long term) καπνιστές, και χρησιμοποιήθηκε η “φαρμακευτική μορφή” της β-καροτίνης και όχι φυσική β-καροτίνη η οποία βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά.
Αυτό που διαπίστωσαν τελικά οι ερευνητές είναι το ότι ακόμη και η Β-καροτίνη, η οποία είναι μία από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες στη φύση, δεν μπορεί όταν χορηγείται στη συνθετική (trans) μορφή, να εξουδετερώσει τις βλαπτικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών οι οποίες δημιουργούνται από τον καπνό του τσιγάρου και οι οποίες οδηγούν τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα στο να μεταλλαχθούν και έτσι να εμφανιστεί ο καρκίνος.
Με άλλα λόγια, μην νομίζετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να καπνίζετε και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείτε σκευάσματα με συνθετική Β-καροτίνη σαν “αντίδοτο” και “άλλοθι”.
Τελικά ποιά είναι η απαραίτητη ημερήσια δόση;
Για να απαντήσουμε τελικά και στο ερώτημα του ποιά είναι η απαραίτητη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη Α, θα πρέπει να πούμε ότι ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνεται σαν βιταμίνη Α, αλλά σαν την προβιταμίνη (β-καροτίνη).
Θα πρέπει να λαμβάνεται σε ποσότητες από 10,000 έως και 25,000 IU (διεθνείς μονάδες) καθημερινά, και για αρκετό διάστημα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης
- Η βιταμίνη D προστατεύει από τις καρδιοπάθειες
- Η βιταμίνη C αυξάνει το μεταβολισμό στην τρίτη ηλικία
- Πυριδοξίνη ή Βιταμίνη Β6
- Ριβοφλαβίνη ή Βιταμίνη Β2
- Βιταμίνη Ε ή Τοκοφερόλη
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr