Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τσίμπημα μίας μέλισσας ή η γύρη των λουλουδιών είναι ικανά να σηματοδοτήσουν μία ξέφρενη πορεία αντιδράσεων μέσα στον οργανισμό, οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν με μία απλή ρινίτιδα ή σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσουν στο θάνατο. Η αλλεργία σε κάποιο αντιγόνο πρόκειται για μία λανθασμένη εκτίμηση του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί στην έκκριση αμινών, όπως της ισταμίνης και της σεροτονίνης, από τα ιστιοκύτταρα ή από τα βασεόφιλα λεμφοκύτταρα. Οι αμίνες αυτές βρίσκονται αποθηκευμένες σε ειδικά κοκκία και απελευθερώνονται έπειτα από δευτερογενή έκθεση στο ίδιο αλλεργιογόνο.
Στην περίπτωση της αλλεργίας δεν συμμετέχουν τα φυσιολογικά αντισώματα IgG αλλά τα αντισώματα IgE. Τα αντισώματα αυτά προσδένονται σε ειδικούς υποδοχείς των ιστιοκυττάρων, που ονομάζονται FcεR1.
Από τους υποδοχείς αυτούς ξεκινά το σηματοδοτικό μονοπάτι που καταλήγει στην αποκοκκίωση (έκκριση των αμινών) και στην παραγωγή κυτοκινών. Σε αυτό το σηματοδοτικό μονοπάτι συμμετέχουν πολλά μόρια, ανάμεσά τους η κινάση της 3-ΟΗ-φωφατίδυλοϊνοσιτόλης (PI(3)K) και η κομβική κινάση Akt. Αυτές οι δύο κινάσες βρέθηκε ότι ενεργοποιούνται από τη φωσφωρυλιωμένη μορφή μίας πρωτεΐνης, που ονομάζεται Gab2.
Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια που έφεραν απενεργοποιημένο το γονίδιο της πρωτεΐνης Gab2 (συνεπώς δεν παραγόταν), παρατηρήθηκε ότι είχαν μειωμένες (έως μηδαμινές) αντιδράσεις σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα (σε σύγκριση με φυσιολογικά ποντίκια) ή, με απλά λόγια, δεν εμφάνισαν αλλεργία.
Τα ποντίκια αυτά δεν παρουσίασαν ανωμαλίες κατά την ανάπτυξή τους ούτε παθολογική φυσιολογία, γεγονός που καταδεικνύει την εξειδίκευση της Gab2 για το συγκεκριμένο μονοπάτι.
Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να εξερευνήσουν περαιτέρω το ρόλο της πρωτεΐνης Gab2, καθώς ενεργοποιεί και άλλα μόρια πέρα από την PI(3)K, αλλά και να διαλευκάνουν το ρόλο των υπολοίπων μορίων που ανήκουν στην οικογένεια των πρωτεϊνών DOS/Gab.
Στόχος τους είναι η ανακάλυψη νέων στρατηγικών που θα οδηγούν στη μείωση των επιπέδων της Gab2, συμβάλλοντας στην οριστική θεραπεία των ατόμων από τις αλλεργίες.
Διαβάστε επίσης
- Δεν είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ίδια
- Εφηβεία και μυϊκή δύναμη: είναι θέμα φύλου
- Τα φάρμακα δεν είναι ακίνδυνες καραμέλες
- Οι ψυχικές νόσοι δεν είναι στίγμα
- Πολλές εκτρώσεις επειδή το παιδί θα είναι κορίτσι στο Βιετνάμ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι υπότροφος του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”.