Αφυδατωμένο δέρμα

Εχω αφυδάτωση!

Αφυδατωμένο δέρμαΕίναι το συχνότερο παράπονο των περισσότερων γυναικών και η πιο εύκολη και αβίαστη εξήγηση για διάφορες ενοχλήσεις που νιώθουν στο δέρμα τους και που μπορεί να μην έχουν σχέση με την αφυδάτωση. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε τι είναι η αφυδάτωση, πώς εμφανίζεται και ποιοι τρόποι υπάρχουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Οταν λέμε αφυδάτωση του δέρματος εννοούμε την απουσία νερού από τις στιβάδες του.Η εικόνα που παρουσιάζει ένα αφυδατωμένο δέρμα είναι ξηρότητα, μια τραχιά αίσθηση όταν το ακουμπάμε και εμφανίζονται μικρά σπασίματα και απολέπιση. Το άτομο που έχει αφυδάτωση νιώθει τράβηγμα καθώς και έντονο τσούξιμο και φαγούρα όταν απλώνει στο πρόσωπό του υδατική κρέμα. Δημιουργείται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες και ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ειδικός για το κάθε άτομο που το δέρμα του υποφέρει από αφυδάτωση.

Παθολογικά αίτια της αφυδάτωσης

Παθησεις ή ασθένειες που φέρουν αφυδάτωση είναι :

– Παθήσεις του θυρεοειδή αδένα σε περιπτώσεις που ο αδένας αυτός υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί
– Ο σακχαρώδης διαβήτης, κατάσταση παθολογική στην οποία λόγω συχνής αποβολής ούρων και μεγάλης απώλειας νερού το δέρμα μπορεί να εμφανίσει αφυδάτωση
– Οταν υπάρχει πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας
– Σε περίπτωση δερματικών λοιμώξεων
– Σε παθήσεις του παχέος εντέρου
– Σε λοιμώδη νοσήματα που προκαλούνται από παράσιτα ( λόγω των διαρροϊκών κενώσεων )

Μη παθολογικά αίτια αφυδάτωσης

Μια αφυδάτωση του δέρματος μπορεί να μην είναι παθολογική.
Με τη πάροδο του χρόνου , μετά τα 20 χρόνια , παρουσιάζεται στο δέρμα μια προοδευτική αφυδάτωση με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό του νερού από 70% σε 60% στα τριάντα χρόνια ή και ακόμη πιο κάτω στα εξήντα χρόνια ζωής.
Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε έστω και ελάχιστη ελάττωση στην αποθήκευση του νερού στο δέρμα .

Η ελάττωση αυτή θα μπορούσε να γίνει :
 Από ανεπάρκεια της αγγειακής συμβολής. Αν δηλαδή η αγγείωση έχει ελαττωθεί σε όγκο και σε διάμετρο των αγγείων τότε έχουμε μειωμένη συμβολή νερού.
 Ανεπάρκεια πολύτιμων ιόντων τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να μη διαφεύγει το νερό.

Αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν και εξωτερικοί παράγοντες όπως:
 Η υπερβολική εξωτερική χρήση νερού κι αυτό λόγω ενός μηχανισμού που διενεργείται καθώς το δέρμα μας δέχεται εξωτερικά το νερό.
 Η χρήση σαπουνιών , τα οποία όταν χρησιμοποιούνται συχνά μεταβάλλουν το pH του δέρματος και το κανουν αλκαλικώτερο. Η μεταβολή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ξήρανση του δέρματος.
 Οι κλιματολογικές συνθήκες. Το χειμώνα κυρίως επιτελείται μια επιβράδυνση της έκκρισης του σμήγματος, άρα έχουμε μικρότερη προστασία του δέρματος .Το καλοκαίρι πάλι ο ήλιος είναι εκείνος που αφυδατώνει το δέρμα γιατί η υγρασία της κερατίνης στιβάδας σκορπίζει.
 Η χρήση καλλυντικών προϊόντων που δεν είναι κατάλληλα , όπως οι λοσιόν που περιέχουν αλκοόλες , οι οποίες αποξηραίνουν την κεράτινη στιβάδα.

Αντιμετώπιση της αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση η οποία για να αποκατασταθεί πλήρως και σωστά χρειάζεται η βοήθεια ειδικευμένης αισθητικού που θα ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα προκειμένου να αποκαταστήσει την υδατική ισορροπία του δέρματος.
Η μάχη κατά της αφυδάτωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους : με τρόπο ενεργητικό και με τρόπο παθητικό.

Ο ενεργητικός γίνεται με τη χρήση προϊόντων που θα φέρουν στο δέρμα εξωτερικά στοιχεία που θα συγκρατήσουν το νερό μέσα στην κερατίνη στιβάδα.Αυτό επιτελείται με μια σύγχρονη μέθοδο που ονομάζεται αισθητική ιοντοφόρεση και μπορεί να την εφαρμόσει μόνο επαγγελματίας αισθητικός.

Ο παθητικός τρόπος είναι το μπλοκάρισμα της απώλειαςτου νερού.Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται πάνω στην επιδερμίδα αδιάβροχα σκευάσματα.
Τα σκευάσματα αυτά είναι λιπίδια που περιορίζουν ή σταματούν την απώλεια νερού και φροντίζουν να διατηρούν μια καλή υδάτωση.

Τελείως πρακτικά , η βοήθεια που μπορείτε εσείς να δώσετε στο αφυδατωμένο δέρμα σας εώς ότου αναθέσετε σε επαγγελματία αισθητικό την αντιμετώπισή της είναι :
 Καθαρισμός του προσώπου σας με προϊόντα καθαρά υδατικά που δεν περιέχουν τίποτε άλλο μέσα ( για να μην δημιουργήσουμε ερεθισμούς ) τα οποία θα αφαιρείτε με νερό και όχι με λοσιόν ( έστω και αν δεν περιέχουν αλκοόλ )
 Χρήση ενυδατικών μασκών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
 Χρήση μιας πολύ υδατικής κρέμας ή και αντιηλιακής ( ανάλογα την περίπτωση )για προστασία όλη την ημέρα. Πριν τη χρήση της κρέμας αυτής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο και κάποιο προστατευτικό serum για την αφυδάτωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Οταν έχουμε αφυδάτωση δεν χρησιμοποιούμε ποτέ peeling στο δέρμα μας.

Συμπέρασμα

Ετσι την επόμενη φορά που θα νιώσετε κάτι στο πρόσωπό σας μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα και να δώσετε μόνοι σας τη διάγνωση. Επισκεφτείτε την αισθητικό σας προκειμένου να κάνετε μια σωστή διάγνωση δέρματος και να βρείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Ετσι θα ακολουθήσετε το σωστό τρόπο που αρμόζει σε εσάς , μια και όπως είδαμε η αφυδάτωση έχει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης από άτομο σε άτομο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του δέρματός του.

Διαβάστε επίσης