Για ένα όμορφο χαμόγελο.
«Μη ρωτάς τι κάνει ο οδοντίατρος σου για σένα, να αναρωτιέσαι τι κάνεις εσύ για το στόμα σου και για τη διευκόλυνση του έργου του οδοντιάτρου σου», θα μπορούσε να είχε πει ο J.F.K., εάν βέβαια ήταν οδοντίατρος και όχι πρόεδρος των Η.Π.Α.
Με αυτά που μπορείς να κάνεις -και είναι πολλά- θα ασχοληθούμε παρακάτω. Για να μπορέσεις να πολεμήσεις έναν εχθρό, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να τον γνωρίζεις.
Πριν όμως γνωρίσεις τον εχθρό σου πρέπει να γνωρίσεις λίγα πράγματα για το τι περιλαμβάνεται στο όμορφο χαμόγελό σου.
Τα δόντια σου αποτελούνται από έναν σκελετό (οργανικό υπόστρωμα) πάνω στον οποίο εναποτίθεται ασβέστιο και ανάλογα με τον βαθμό ενασβεστίωσης δημιουργούνται τα κύρια συστατικά του δοντιού, η αδαμαντίνη εξωτερικά και πιό μέσα η οδοντίνη.
Ο εχθρός σου λοιπόν είναι τα μικρόβια που προσκολλώνται πάνω στα δόντια, τρέφονται από το στοματικό σου περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και δημιουργούν τη μικροβιακή πλάκα (αυτό το άσπρο επίχρισμα που ξύνεις από τα δόντια σου όταν δεν σε κοιτάζει κανείς).
Τα μικρόβια λοιπόν που αποτελούν τη μικροβιακή πλάκα έχουν την κακή συνήθεια να διοργανώνουν πάρτυ όταν βρίσκουν άφθονη τροφή με αποτέλεσμα να παράγουν οξέα που σιγά-σιγά διαβρώνουν το δόντι (διαλύουν το ασβέστιο από το σκελετό του οργανικού υποστρώματος που προαναφέραμε). Η καταστροφή του δοντιού από τα οξέα ονομάζεται τερηδόνα, με άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία κοιλότητας.
Αν λοιπόν δεν ενοχλήσει κανείς τα μικρόβια, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και μάλιστα θέλοντας να κάνουν μόνιμη την εγκατάσταση τους παίρνουν ανόργανα υλικά από το στοματικό περιβάλλον και δημιουργούν την πέτρα που μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει.
Η μικροβιακή πλάκα, εκτός από τα δόντια, επιδρά και στα ούλα με συνέπεια να χάνουν το ροδαλό τους χρώμα και την στικτή μορφή τους, να γίνονται έντονα κόκκινα, να αιμορραγούν, να πρήζονται και να πονάνε (ουλίτιδα).
Eχθρός λοιπόν τα μικρόβια
Στόχος η αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας.
Μόνος στο μπάνιο
Η ώρα της μάχης έφθασε. Με κύριο όπλο την οδοντόβουρτσα είσαι έτοιμος να αφανίσεις τη μικροβιακή πλάκα που απειλεί το χαμόγελό σου. Σ’ αυτό το σημείο δύο είναι τα σημαντικότερα πράγματα που χρειάζονται προσοχή:
Πρώτον το ρολόι σου και δεύτερο τον καθρέφτη.
Το ρολόι γιατί ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσουμε στο σωστό βούρτσισμα είναι το λιγότερο πέντε λεπτά (αλλά μας φαίνεται αιώνας) και ο καθρέφτης γιατί αποτελεί τον κύριο έλεγχο στη διαδικασία του βουρτσίσματος.
Τέρμα λοιπόν η σκυφτή στάση μπροστά στο νιπτήρα με το στόμα σχεδόν κλειστό και ένα «γενικώς και αορίστως» βούρτσισμα τριάντα δευτερολέπτων!
Πώς όμως τα πλένουμε; Τοποθετούμε αρχικά την οδοντόβουρτσα με γωνία 45 μοιρών ως προς τον επιμήκη άξονα των δοντιών που πλένουμε, ώστε οι άκρες των τριχών να ακουμπούν ένα τμήμα από τα ούλα, την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε και να εισχωρούν και στα μεσοδόντια διαστήματα.
Κατόπιν η κίνηση που εκτελούμε είναι απλώς δεξιά κι αριστερά κάπου είκοσι φορές. Ολοκληρώνουμε το βούρτσισμα για όλες τις επιφάνειες των δοντιών και για όλα τα δόντια και μετά είμαστε έτοιμοι για τα υπόλοιπα συμπληρωματικά στοιχεία της στοματικής μας υγιεινής.
Με δυό λέξεις
Κάθε αρχή και δύσκολη έλεγαν οι παλιότεροι. Σίγουρα θα χρειαστείς αρκετό χρόνο μέχρι ο τρόπος με τον οποίο έμαθες να πλένεις τα δόντια σου να γίνεται αντανακλαστικά και ίσως στην αρχή να μη σου φθάνουν τα πέντε λεπτά για το βούρτσισμα των δοντιών.
Πρέπει όμως να ξέρεις ότι ο μηχανικός καθαρισμός με την οδοντόβουρτσα είναι το κυριότερο μέσο άμυνας στη μάχη με τη μικροβιακή πλάκα, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέσα (στοματικά διαλύματα, οδοντικό νήμα, μεσοδοντικές βούρτσες κ.λ.π.) αποτελούν χρήσιμα μεν, αλλά βοηθητικά όπλα.
Διαβάστε επίσης
- Φροντίστε το στόμα του σκύλου σας
- Σε τι διαφέρει η μόλυνση από τη λοίμωξη
- Υγιεινή διαβίωση στο σπίτι
Η UNIMEDICA από τον Μάιο του 1998 υπηρετεί τον σύγχρονο οδοντίατρο. Έγινε γνωστή στην Ελλάδα για την ποιότητα των προϊόντων που αντιπροσωπεύει και διαθέτει αλλά και για τις υπηρεσίες της, όπως τεχνική υποστήριξη ( service), μελέτη χώρων και εγκαταστάσεων.