Είναι γνωστό οτι η σωματική οσμή είναι καθοριστική για την ερωτική έλξη. Οι ορμόνες-φερορμόνες που ανιχνεύονται στις σωματικές εκκρίσεις αποτελούν αντικείμενο έρευνας οχι μόνο των αρωματοποιών αλλά και των επιστημόνων. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε πειραματόζωα που δημοσίευται στο περιοδικό Nature κάποιες νευρικές απολήξεις απο περιοχή της μύτης, είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες στην ανίχνευση φερορμονών σε ελάχιστες ποσότητες. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως ρινοινιακό όργανο. Το ρινοινιακό όργανο αποτελείται απο δύο μικρά εντυπώματα,περίπου ένα εκατοστό μέσα απο τα ρουθούνια των επιμύων, και είναι εντελώς ξεχωριστό απο την αίσθηση της όσφρησης. Αν και αυτές οι ανατομικές δομές είναι γνωστές απο χρόνια, υπάρχουν διαφωνίες που αφορόύν την λειτουργική τους σημασία.
Η Trese Leinders-Zufall της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland στην Βαλτιμόρη και οι συνεργάτες της κατέγραψαν τα ηλεκτρικά κύματα που παράγονται απο το ρινοινιακό όργανο όταν αυτό εκτεθεί σε διάφορες ποσότητες φερορμόνης. Διεπίστωσαν οτι το ρινοινιακό κέντρο είναι μεταξύ των πιο ευαίσθητων χημειουποδοχέων στα θηλαστικά . Υποστηρίξαν ακόμη οτι η μετατροπή των φερορμονών σε ηλεκτρικές απαντήσεις είναι αυτή που ρυθμίζει την σεξουαλική έλξη των θηλαστικών.
Οι ερευνητές θεωρούν οτι με την δυνατότητα που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, μπορούμε να οπτικοποιήσουμε την δράση της φερορμόνης. Αν αυτό συνδυασθεί με πειραματικούς γενετικούς “χειρισμούς” τροποποίησης θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την λογική της “φερορμονικής” επικοινωνίας των θηλαστικών.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.