Η παχυσαρκία σήμερα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα για τις προηγμένες κοινωνίες. Πολλοί παράγοντες φαίνεται οτι συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται και πολλοί τύποι θεραπείας έχουν δοκιμασθεί, οι οποίες έχουν πιθανότητες επιτυχίας στο βαθμό που το άτομο αλλάζει τελικά τις διατροφικές του συνήθειες. Η παχυσαρκία είναι αρρώστια της εποχής μας και εμφανίζεται όχι μόνο σε άτομα εύπορων οικογενειών, όπως παλιότερα, αλλά κυρίως σε λαϊκά στρώματα, όντας έτσι μια «λαϊκή αρρώστια» με δυσάρεστες επιπτώσεις, τόσο στον κοινωνικο-οικονομικό τομέα όσο και στα δυναμικά βιολογικά αποθέματα μιας κοινωνίας, αφού είναι γνωστό οτι ευθύνεται για πολλές εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η αρτηριοσκλήρωση, η υπέρταση, διάφορες καρδιοπάθειες και τέλος για τη βράχυνση της ζωής αυτών των ατόμων. Με δυό λόγια η παχυσαρκία είναι σοβαρή απειλή για την υγεία και ύπουλος εχθρός για την αισθητική του σώματος. Κι ενώ σε προϊστορικές εποχές μπορεί να έπαιζε το ρόλο μιας αποθήκης λίπους και να εξασφάλιζε την επιβίωση σε περιόδους λιμού, το μόνο που εξασφαλίζει σήμερα είναι η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης του ατόμου.
Πότε συμβαίνει;
Παχυσαρκία μπορεί να επισυμβεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Μερικές φορές μπορεί να προσλάβει δραματικές διαστάσεις και να φέρει τον κίνδυνο «προ των πυλών». Είναι αυτή η κατάσταση που περιγράφεται ως κακοήθης παχυσαρκία (morbid obesity). Χαρακτηριστικός είναι ο στίχος του Σαίξπηρ: He ‘s fat and scant of breath (Hamlet, V, ii) (είναι παχύς και μόλις μπορεί να ανασαίνει).
Πως δημιουργείται η παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία είναι συνώνυμη της διάχυτης υπερδίπλωσης και χαρακτηρίζεται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στις λιπαποθήκες του σώματος. Φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 15-20% του σωματικού βάρους για τον άνδρα και το 20-25% για τη γυναίκα. Στην παχυσαρκία το ποσοστά αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% (κακοήθης παχυσαρκία).
Η κατανομή αυτού του λίπους είναι γενετικά καθορισμένη (δομικό λίπος) και διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της ήβης, κατά την εποχή δηλαδή που αναπτύσσονται τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου.
Που οφείλεται η παχυσαρκία;
Γενετικοί παράγοντες
Οικογενής παχυσαρκία
Λίγα και μεγάλα γεύματα
Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
Λήψη φαρμάκων
Ψυχολογικοί παράγοντες
Πως αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;
Οι στόχοι της θεραπευτικής προσέγγισης συνοψίζονται
Στην απώλεια βάρους
Στη διατήρηση του νέου σωματικού βάρους
Την πρόληψη των επιπλοκών
Τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας του παχύσαρκου
Κύριος στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας παραμένει η απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας με τη μείωση του ποσού της προσλαμβανομενης τροφής.
Δηλαδή πρόσληψη τροφής 500-1000 Kcals λιγότερο από τις ημερήσιες ανάγκες.
Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι χρόνιο και απαιτεί συνεχή αντιμετώπιση που στοχεύει τόσο στην απώλεια βάρους, αλλά κυρίως στη διατήρηση του τελικού βάρους σώματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μόνιμη τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών, την ένταξη προγράμματος μυϊκής άσκησης στις καθημερινές συνήθειες και τη συνεχή επαγρύπνηση.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες
- Η τηλεόραση… παχαίνει τα παιδιά;
- Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού, τρώγοντας σωστά
- Τρείς απλές ασκήσεις για να απαλλαγείτε από το αντρικό σωσίβιο
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε στο Τμήμα Διαιτητικής του τομέα Κοινωνικών Υπηρεσιών στις Σχολές Ξυνή, από όπου αποφοίτησε το 1995. Ασκεί το επάγγελμα της Διαιτολόγου.