Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη ονομάζεται η κήλη που δημιουργείται στο κοιλιακό τοίχωμα, μετά από κάποια επέμβαση στην κοιλιά, στο σημείο της τομής.

Αιτιολογία

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που συμβάλλουν στη δημιουργία κοιλιοκήλης. Αν συνυπάρχουν πάνω από ένας, η πιθανότητα αυξάνεται κατά πολύ. Αυτοί είναι
– Κακή τεχνική κατά το χειρουργείο
– Διαπύηση (μόλυνση) του τραύματος, μετά την εγχείρηση
– Ηλικία. Οσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για εμφάνιση κοιλιοκήλης.
– Καχεξία (νόσοι, όπως κίρρωση, καρκίνος κα. Εμποδίζουν την καλή επούλωση του τραύματος)
– Παχυσαρκία
– Τύπος της τομής (θέση της τομής: λοξή, εγκάρσια, στη μέση γραμμή κλπ)
– Καπνιστές με χρόνιο βήχα, καθώς και ασθενείς που παρσουσιάζουν επιπλοκές από το αναπνευστικό αμέσως μετά την εγχείρηση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κοιλιοκήλη.
– Η τοποθέτηση παροχετευτικών σωλήνων ή και στομίων διαμέσου των εγχειρητικών τομών
– Λάθος επιλογή ραμμάτων
– Κακή προεγχειρητική και μετεγχειρητική διατροφή
– Σήψη

Θεραπεία

Οι μετεγχειρητικές κήλες, πρέπει να διορθώνονται το συντομότερο, γιατί εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή και εντερική απόφραξη (σε περίπτωση που εγκλωβιστούν έλικες ενέρου σ΄αυτές). Πολλοί ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για νέα εγχείρηση, καθώς και άλλοι που είναι απρόθυμοι, χρησιμοποιούν κάποια ελαστική ζώνη, για να αντιμετεωπίζουν τα συμπτώματα. Αν η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη είναι πολύ μεγάλη μπορεί και να μη χειρουργηθεί, αφού βέβαια δεν προκαλεί συμπτώματα και η πιθανότητα περίσφιξης είναι αμελητέα.
Οσον αφορά τη χειρουργική τεχνική, με απλά λόγια, οι μικρές κήλες αντιμετωπίζονται χωρίς δυσκολία, ενώ οι μεγάλες για να αντιμετωπισθούν χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου συνθετικού πλέγματος. Η τεχνική βασίζεται στη συμπλησίαση των απονευρώσεων, εκεί όπου υπάρχει το χάσμα (ευένδοτο σημείο) και συρραγή τους με ράμματα σε ένα ή δύο στρώματα. Η υποτροπή της κοιλιοκήλης εξαρτάται από το μέγεθός της και κυμαίνεται από 5% έως 25% στις μεγάλες, που κλείνουν με πολύ τάση (πίεση).

Διαβάστε επίσης