Στην προσπάθεια αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης της παχυσαρκίας, κυκλοφορούν κατά καιρούς νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Τα περισσότερα διατροφικά μοντέλα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, έχουν επικεντρωθεί στη μείωση της πρόσληψης λίπους, λόγω της σημαντικής διαφοράς ενεργειακής πυκνότητας του λίπους σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Ενώ τα λιπίδια αποτελούν σημαντικό συστατικό της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, η αυξημένη πρόσληψη λίπους και κυρίως του κορεσμένου λίπους και της χοληστερίνης, όχι μόνο αυξάνει την προσλαμβανόμενη ενέργεια αλλά αποτελεί και παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε την πρόσληψη λίπους, προσλαμβάνοντας όμως την απαραίτητη ποσότητα αλλά και ποιότητα λιπιδίων που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.
Ο πρώτος και βασικότερος στόχος για τη μείωση της πρόσληψης λίπους είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Το κρέας και τα προϊόντα του όπως για παράδειγμα τα αλλαντικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά αποτελούν τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη.
Διαλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όχι χωρίς λιπαρά, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα light, κομμάτια κρέατος ή αλλαντικά χωρίς ορατό λίπος. Καταναλώστε τα γαλακτοκομικά σε καθημερινή βάση, δίνοντας έμφαση στο γιαούρτι και στο γάλα που έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, σε σχέση με τα περισσότερα τυριά.
Μην καταναλώνετε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα. Ενα αυγό καλύπτει σχεδόν, την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για χοληστερίνη. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι σε αυτή την ποσότητα συγκαταλλέγονται και τα αυγά σε γλυκά ή πίττες.
Αποφύγετε όσο μπορείτε τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα. Παρά τις συστάσεις που γίνονται διεθνώς στη βιομηχανία τροφίμων, τα περισσότερα συσκευασμέννα τρόφιμα είναι πλούσια σε λίπαρά αλλά και σε αλάτι, προσδίδοντας πολύ πιο ευχάριστη γεύση.
Βασίστε τη διατροφή σας σε τρόφιμα που παρασκευάζετε στο σπίτι ή αν πρόκειται για συσκευασμένα επιλέξτε τρόφιμα που παράγονται από απλές πρώτες ύλες, στα οποία αναγράφεται και η περιεκτικότητα σε λίπος αλλά και η ανάληση των λιπαρών οξέων.
Να αποφεύγετε όσα τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα, υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Προτιμήστε όσα περιέχουν κυρίως ακόρεστα λίπη (μονοακόρετσα και πολυακόρεστα).
Η καλύτερη επιλογή για προστιθέμενο λίπος είναι το ελαιόλαδο και μάλιστα το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λίπη τα οποία όχι μόνο μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα αλλά μπορεί να αυξήσουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL).
Αυξήστε την κατανάλωση φαγητών όπως τα λαδερά και τα όσπρια, μαγειρεύοντάς τα φυσικά με ελαιόλαδο. Αποτελούν πολύ υγιεινές και θρεπτικές επιλογές. Μην ξεχνάτε όμως, ότι όπως όλα τα λίπη, έτσι και το ελαιαόλαδο περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο που σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.
Ολα τα φυτικά λίπη δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά. Μπορει να είναι πιο υγιεινά, σε σχέση με τα κορεσμένα, αλλά υπάρχουν πολλά φυτικά λίπη, τα οποία λόγω βιομηχανικής επεξεργασίας, δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή.
Παράλληλα όταν προσλαμβάνετε πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρέπει παράλληλα να αυξάνετε και την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών, διότι τα πολυακόρεστα οξειδώνονται, αυξάνοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών.
Ακολουθήστε λοιπόν ένα διαιτολόγιο, στο οποίο τα λιπαρά δε θα ξεπερνούν το 30-35% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας και με τα κορεσμένα να μην ξεπερνούν το 10%, και τα μονοακόρεστα να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10%. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την απάντηση εάν θέλετε να ελέγχετε την πρόσληψη λίπους.
Διαβάστε επίσης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.