Η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και αφορά τόσο τις αστικές όσο και τις ημιαστικές – αγροτικές περιοχές. Η κατάχρηση οδηγεί σταδιακά στην εξάρτηση, με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του ατόμου.
Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, όπου βιολογικοί, κοινωνικοί και πιθανώς γενετικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν. Η αντιμετώπιση του είναι δύσκολη και πολύπλευρη, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Δεν είναι απλό να δώσει κανείς τον ορισμό ενός όρου, όπως ο αλκοολισμός, μιας και αφορά ένα θέμα με ιατρικές αλλά και κοινωνικές διαστάσεις.
Θα λέγαμε ότι αλκοολισμός είναι η συνεχής και καθημερινή υπερβολική χρήση αλκοόλ με αποτέλεσμα την εξάρτηση του ατόμου, που διαταράσσει σοβαρά την υγεία και οδηγεί σε επαγγελματικά και κοινωνικά προβλήματα.
Επιπλοκές της κατάχρησης αλκοόλ
Οι επιπλοκές που δημιουργούνται σχετίζονται κυρίως με το ήπαρ αφού σ’ αυτό γίνεται ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος (αλκοολική ηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος) καθώς και άλλα όργανα όπως καρδιά, μύες, γεννητικά όργανα και άλλα.
Παράλληλα, πυροδοτείται ένας μηχανισμός που από την μια πλευρά έχει να κάνει με το κοινωνικό περιβάλλον που ζει και εργάζεται ο άνθρωπος μια και δεν μπορεί να είναι συνεπής στην εργασία του (απώλεια εργατικών ωρών – μειωμένο εισόδημα – συχνές νοσηλείες στα νοσοκομεία για αντιμετώπιση των επιπλοκών), καθώς επίσης επιβάρυνση του οικογενειακού περιβάλλοντος, αφού ελαττώνονται τα έσοδα με αποτέλεσμα η διαβίωση να γίνεται δύσκολη.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει διαταραχή στο ψυχικό κόσμο των παιδιών, που βλέπουν τον γονέα τους αδύνατο να τους συμπαρασταθεί.
Τι είναι το σύνδρομο στέρησης από το αλκοόλ;
Σύνδρομο στέρησης είναι μια σοβαρή επιπλοκή του αλκοολισμού, που μπορεί να προκληθεί από την απότομη διακοπή του αλκοόλ σε ένα εξαρτημένο ασθενή.
Εμφανίζεται κυρίως με σπασμούς, μπορεί όμως να συνοδεύεται με ψευδαισθήσεις ή πυρετό. Είναι μια κατάσταση που χρειάζεται εισαγωγή σε Νοσοκομείο, για την αντιμετώπισή της.
Πώς αντιμετωπίζεται ο αλκοολισμός;
Η αντιμετώπιση είναι δύσκολη και πολύπλευρη τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα οριστικής απομάκρυνσης του ασθενούς από το αλκοόλ.
Πρωταρχική σημασία έχει η απόφαση και η θέληση του ίδιου του ασθενούς να αποδεσμευτεί από την εξάρτηση του αλκοόλ, όσο και η ενθάρρυνση και η υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον του.
Φάρμακα χρησιμοποιούνται και μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια. Θα πρέπει να συνυπάρχουν, τόσο η αγωγή του παθολόγου ή του γαστρεντερολόγου μαζί με την υποστήριξη ψυχιάτρου και κλινικού ψυχολόγου.
Προγράμματα αποκατάστασης και ομάδες υποστήριξης που λειτουργούν, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.
Διαβάστε επίσης
- Παχυσαρκία: Ενα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας
- Δηλώσεις Στεφανή για το πρόβλημα των ναρκωτικών
- Οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών
- Το πρόβλημα του 2000…
Ιατρός Γαστρεντερολόγος. Γεννήθηκε στη Νίκαια το 1963. Πτυχιούχος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Ελαβε την ειδικότητα του Γαστρεντερολόγου το 1997. Το κύριο ενδιαφέρον του είναι οι παθήσεις του ήπατος και ειδικότερα οι ηπατίτιδες και τα χολοστατικά σύνδρομα.