Αυγά που δεν επηρεάζουν τα επίπεδα των λιπιδίων, γάλα που μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, γκοφρέττες κατά της δυσκοιλιότητας, μαργαρίνη που μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, γιαούρτι που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού! Δεν πρόκειται για τρόφιμα του επόμενου αιώνα, αλλά για τρόφιμα τα οποία μπορούμε να τα βρούμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας. Ολα αυτά τα προϊόντα τροφίμων, ονομάζονται λειτουργικά τρόφιμα και πρόκειται για προϊόντα τροφίμων ευρείας κατανάλωσης τα οποία έχουν πρόσθετα συστατικά (πχ βιταμίνες) σε τέτοια επίπεδα που ενισχύουν την υγεία. Η διαφορά τους από τα κλασσικά εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι ότι παρέχουν τα πρόσθετα συστατικά σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα κατηγορία προϊόντων, κάτι μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων.
Η ιδέα των λειτουργικών τροφίμων άρχισε από την Ιαπωνία, και ενώ η βιομηχανία τροφίμων στις δυτικές χώρες ήταν πολύ σκεπτική στην αρχή για την ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων, αυτή τη στιγμή διεξάγεται πολύ έρευνα στον τομέα αυτό, ενώ η λίστα των λειτουργικών τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά ολοένα και μεγαλώνει.
Τι οδήγησε όμως σ’ αυτή την απόφαση;
Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες έχουν συσχετιστεί με πολλές
ασθένειες της εποχής μας, τα λεγόμενα νοσήματα φθοράς. Το πρόβλημα
λοιπόν δεν έχει να κάνει με υποσιτισμό αλλά με το πως μπορούμε να
αποκτήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, κάτι που έχει οδηγήσει και
στην αυξημένη ζήτηση διατροφικών συμπληρωμάτων.
Εδώ λοιπόν έρχονται τα λειτουργικά τρόφιμα τα οποία αντιπροσωπεύουν
ένα “φιλικό” τρόπο για να αποκτήσει κανείς ευεργετικά οφέλη από τα
τρόφιμα που καταναλώνει.
Τί προϊόντα τροφίμων μπορώ να βρώ στην αγορά που μου προσφέρουν επιπλέον ευεργετικά οφέλη;
Στις χώρες της Ευρώπης, τα λειτουργικά τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολλά. Στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν ήδη κάποια προϊόντα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Υπάρχουν αυγά πλούσια σε ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γιαούρτια, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με επιπλέον βιταμίνες και ασβέστιο, ω-3 λιπαρά οξέα ή προβιοτική καλλιέργεια, μπισκότα με επιπλέον φυτικές ίνες και αναμένεται να κυκλοφορήσει και μαργαρίνη εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες οι οποίες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, της λεγόμενης “κακής” χοληστερόλης.
Πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ό,τι τέτοιου είδους μεμονωμένα προϊόντα, αν και θεωρούνται οτι θα αποτελέσουν σημαντικό συστατικό στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου, δεν αποτελούν πανάκεια και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή.
Διαβάστε επίσης
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Τροφικές αλλεργίες
- Διαβάζετε τι τρώτε
- Η Κομισιόν προσπαθεί να εισάγει “μεταλλαγμένα” από την πίσω πόρτα
- Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: “για το καλό μου” ή μήπως όχι;
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.