Γαλανά, πράσινα , μαύρα ή μήπως καστανά; Μεγάλα, μικρά, στρογγυλά ή αμυγδαλωτά τα μάτια είναι όχι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής μας αλλά και της επικοινωνίας μας με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ακόμη, τα μάτια αποτελούν και έναν αλάνθαστο ανιχνευτή ψεύδους. Αρκεί μόνο ένα προσεκτικό βλέμμα για να διαπιστώσεις τις προθέσεις και τις αντιδράσεις του συνομιλητή σου, για να καταλάβεις αν λέει ψέματα ή αν στην πραγματικότητα επικοινωνεί μαζί σου, ή απλά «συμφωνεί» χωρίς να ακούει.
Η αρχική επαφή ανάμεσα σε δύο άτομα η οποία σηματοδοτεί αν είναι έτοιμα να επικοινωνήσουν ή όχι, είναι η οπτική επαφή. Σε αντίθετη περίπτωση η απουσία της οπτικής επαφή δηλώνει άρνηση ή αποφυγή της επικοινωνίας.
Όταν θέλουμε να διαπιστώσουμε τα συναισθήματα του ατόμου που έχουμε απέναντι μας (αν για π.χ θυμωμένος, αναστατωμένος ή λυπημένος) αναζητάμε το βλέμμα του. Όλα τα συναισθήματα που έχουμε «ζωγραφίζονται» κυριολεκτικά στα μάτια μας και απεικονίζουν τη διάθεση μας.
Μια ακόμη πληροφορία που δεν είναι και τόσο γνωστή είναι ότι η «κόρη» του ματιού μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον κάτοχο της! Όταν για παράδειγμα βλέπουμε κάτι που μας κινεί το ενδιαφέρον η κόρη του ματιού διαστέλλεται (μεγαλώνει), αντίθετα όταν κάτι μας προκαλέσει φόβο ή άγχος (όπως π.χ το να πούμε ψέματα) η κόρη του ματιού συστέλλεται (μικραίνει).
Η διάρκεια της οπτικής επαφής στη συνομιλία
Η οπτική επαφή που τηρούμε κατά τη διάρκεια μία συζήτησης έχει σημαντικό ρόλο. Δύο άτομα που είναι ερωτευμένα «αλληλοκοιτάζονται» για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς για αυτά η παρατεταμένη οπτική επαφή σημαίνει ότι αισθάνονται ασφάλεια.
’λλο παράδειγμα παρατεταμένης οπτικής επαφής είναι αυτό του παιδιού και της μητέρας. Το παιδί αναζητά συνέχεια τα μάτια της μητέρας του και απολαμβάνει από μωρό το να κοιτάει αλλά και να το κοιτάζουν στα μάτια. Σε άλλες σχέσεις (κοινωνικές ή φιλικές) η διάρκεια της οπτικής επαφής είναι μικρότερη και όχι τόσο «βαθιά».
Ακόμη και η ιεραρχία μέσα σε μία ομάδα δηλώνεται μέσα από επίμονο κοίταγμα αφού ο ανώτερος σε θέση κοιτάζει με έντονο τρόπο τον υφιστάμενο του.(Απαιτώντας σιωπηλά από εκείνο να αναγνωρίσει την «κατωτερότητα» του και να «ρίξει» το βλέμμα του αλλού).
Σε άλλες περιπτώσεις το επίμονο κοίταγμα χωρίς την ταυτόχρονη λεκτική επικοινωνία δηλώνει μία δύσκολη κατάσταση όπου το κάθε μέρος προσπαθεί να επιβληθεί μέσω της οπτικής επαφής πριν προχωρήσουν σε σωματική επίθεση.
Η αλήθεια με γυμνούς οφθαλμούς
Έχοντας κατά νου αυτές τις πληροφορίες την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά ας αναζητήσουμε πρώτα το βλέμμα του συνομιλητή μας. Αν αποφεύγει να μας κοιτάξει σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμος για του δικούς του προσωπικούς λόγους να ανοιχθεί σε μας.
Αντίθετα αν ανταποδώσει την οπτική επαφή μπορούμε να μιλήσουμε
για αυτά που θέλουμε σίγουροι πια ότι το άλλο πρόσωπο «μας κοιτάει
άρα μας ακούει». Και αν θέλουμε να διαπιστώσουμε και την
ειλικρίνεια των λεγομένων δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε την κόρη
του ματιού του.
Αυτή θα μας πει την αλήθεια!
Διαβάστε επίσης
Έχει σπουδάσει Συμβουλευτική. Μετά την αποφοίτησή της από το Ελληνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε τριετές πρόγραμμα σπουδών στη Ψυχολογία, ακολούθησε τετραετές πρόγραμμα στη Συμβουλευτική (Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body). Συνέχισε τις σπουδές της σε θέματα που αφορούν τη συμβουλευτική πένθους. Ολοκλήρωσε το B.A στη Συνθετική θεραπεία (Middlesex University). Mέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανθρωπιστικής & Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας.