Η απονεύρωση είναι ένα θεραπευτικό μέσο για να σώσουμε ένα δόντι αλλά και δεν μπορεί να γίνει παντού και δεν επιτυγχάνει πάντοτε.
Εχουμε χαλαρώσει στην αναπαυτική οδοντιατρική έδρα προσηλωμένοι στην απαλή μουσική έτοιμοι να απολαύσουμε ένα ακόμη ανώδυνο σφράγισμα όταν ξαφνικά ο οδοντίατρός μας σταματά για λίγο και σκεφτικός μας ανακοινώνει “Δυστυχώς το δόντι σας χρειάζεται απονεύρωση”.
Πόσο θα θέλαμε να αποφύγουμε τον κρύο ιδρώτα που μας λούζει γνωρίζοντας το πως και το γιατί! Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι ο όρος απονεύρωση πέρα από … βάρβαρος είναι μάλλον ατυχής και αντιεπιστημονικός, αλλά ο οδοντίατρος μας τον χρησιμοποιεί για να συνεννοηθεί μαζί μας, μια και στην καθομιλουμένη η ενδοδοντική θεραπεία λέγεται απονεύρωση.
Με τον όρο αυτόν λοιπόν εννοούμε το σύνολο των επεμβάσεων που γίνονται για να αντιμετωπίσουμε αμετάκλητες βλάβες του πολφού ( ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού και αποτελείται από ένα νεύρο και ένα αγγείο που εισέρχονται στο δόντι από την άκρη της ρίζας) ή των περιακρορριζικών ιστών (π.χ. μια κύστη που βρίσκεται στην άκρη της ρίζας) ή των περιοδοντικών ιστών (τών ούλων ή ακόμη και του οστού που περιβάλλει το δόντι) που έχουν σαν αιτία τον πολφό του δοντιού, ώστε να διατηρήσουμε τα δόντια στο στόμα αποφεύγοντας την εξαγωγή.
Θα πονέσω; Πώς γίνεται η απονεύρωση;
Αφού λοιπόν μας πείσει ο οδοντίατρος μας … ότι δεν θα “πεθάνουμε” θα προχωρήσει σε αναισθησία και θα ανοίξει το δόντι για να κάνει εκπόλφωση δηλαδή να αφαιρέσει τον πολφό από το δόντι.
Κατόπιν αφού καθορίσει (ακτινογραφικά) το μήκος των ριζών θα προετοιμάσει τους ριζικούς σωλήνες καθαρίζοντάς τους και διευρύνοντας τους με ειδικά μικροεργαλεία και με την βοήθεια πλύσεων (διακλυσμοί) με φυσιολογικό ορό και αλλα απολυμαντικά διαλύματα θα προσπαθήσει να “σκοτώσει” τα μικρόβια που πιθανώς υπάρχουν μέσα στην ρίζα για να προχωρήσει κατόπιν στην έμφραξη των ριζικών σωλήνων, για να αποδώσει με το κατάλληλο σφράγισμα της μύλης του δοντιού σε δεύτερο χρόνο, έτοιμο το δόντι για …δουλειά.
Η όλη διαδικασία θα κρατήσει μερικά ραντεβού αλλά το ευχάριστο είναι ότι η αναισθησία (εάν χρειάζεται, στο πρώτο ραντεβού) κάνει συνήθως την εκπόλφωση ανώδυνη, ενώ στα επόμενα ραντεβού δεν χρειάζεται καν αναισθησία.
Γιατί σε μένα;
Αφού αποκλείσουμε την πιθανότητα να σας… αντιπαθεί ο οδοντίατρος σας και ξεπεράσουμε τις μεταφυσικές αγωνίες όπως γιατί σε μένα και όχι στον επόμενο, πρέπει να αναφέρουμε ότι η πιθανότερη αιτία που κάνει αναγκαία την απονεύρωση είναι η αποκάλυψη του πολφού δηλαδή να έχει χαλάσει τόσο πολύ το δόντι π.χ. από τερηδόνα μέχρι το κέντρο του δοντιού και να έχει μολυνθεί ο ίδιος ο πολφός.
Αλλες αιτίες αποκάλυψης του πολφού μπορεί να είναι η διάβρωση του δοντιού ή ακόμα και τραύμα του πολφού κατά την παρασκευή κοιλότητας για σφράγισμα.
Αιτία απονεύρωσης μπορεί να είναι και η νέκρωση του πολφού από ατύχημα(π.χ. πέσιμο,μπουνιά) ή μια φλεγμονή του πολφού (πολφίτιδα) που δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς ή ακόμη μπορεί να γίνει και σκόπιμη απονεύρωση από τον οδοντίατρο όταν π.χ η υπερέκφυση ενός δοντιού που πρόκειται να μπει σε θήκη (στεφάνη), την κάνει αναγκαία μια και κατά τον τροχισμό του δοντιού για να χωρέσει η θήκη θα φτάσουμε έτσι κι αλλιώς μέχρι τον πολφό.
Σε κάθε δόντι μπορεί να γίνει απονεύρωση ;
Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν δόντια που έχουν πολύ στραβές ρίζες και δεν μπορούν να προχωρήσουν τα μικροεργαλεία ή ακόμη και δόντια που οι ριζικοί σωλήνες είναι εντελώς φραγμένοι π.χ. από πολφόλιθους.
Πολλές φορές η απονεύρωση αν και μπορεί να γίνει είναι άσκοπη και προτιμάται η εξαγωγή, όπως σε δόντια που δεν “μασάνε” π.χ. φρονιμήτες ή σε δόντια που λόγω περιοδοντίτιδας κουνιούνται τοσο πολύ που δεν σώζονται.
Επίλογος
Η απονεύρωση είναι ένα θεραπευτικό μέσο για να σώσουμε ένα δόντι αλλά και δεν μπορεί να γίνει παντού και δεν επιτυγχάνει πάντοτε. Δεν αποτελεί λοιπόν πανάκεια.
Καλό θα ήταν ακολουθώντας τις εντολές του οδοντιάτρου και όντας συνεπείς στις περιοδικές επισκέψεις μας στο οδοντιατρείο να προλαμβάνουμε τέτοιες καταστάσεις, που θα κάνουν …”σκεφτικό” τον οδοντίατρό μας.
Διαβάστε επίσης
- Παιδιά με γερά δόντια!
- Τερηδόνα και ουλίτιδα της κύησης
- Η μαστίχα της Χίου πολύτιμος σύντροφος των δοντιών
- Ορθοδοντική: τι είναι και πότε εφαρμόζεται
- Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο
Χειρουργός Οδοντίατρος. Σπούδασε την Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ασκεί την Οδοντιατρική στην Αθήνα.